c S
Cene nafte nekoliko višje 04.03.2019 08:58 Singapur, 04. marca (STA) - Cene nafte so se v azijskem trgovanju zvišale, kar je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa posledica poročila o manjšem številu naftnih vrtin v ZDA. Manj črnega zlata proizvajajo tudi članice naftnega kartela Opec.

Od januarja so članice Opeca in nekatere nečlanice na čelu z Rusijo občutno znižale svojo proizvodnjo nafte. Lani jeseni so se namreč cene nafte znižale, kar pa številnim proizvajalkam ni pogodu.

Cene nafte navzgor potiska tudi upanje na trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko. Trgovinski spor namreč zavira globalno gospodarsko rast, njegova razrešitev pa bi lahko prinesla sprostitev gospodarske aktivnosti, s tem pa tudi večje povpraševanje po energentih.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte z dobavnim rokom aprila je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 55,92 dolarja, kar je 12 centov več kot v petek. Sod severnomorske nafte brent z majskim dobavnim rokom se je podražil za 15 centov na 65,22 dolarja.