c S
Odbor za finance skozi novelo zakona o izvrševanju proračuna 04.03.2019 07:26 Ljubljana, 02. marca (STA) - Odbor DZ za finance je za sprejem na plenarni seji pripravil predlog novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019, ki spremlja pred tem obravnavani predlog rebalansa letošnjega proračuna. Z njo se znižuje potrebna zadolžitev države, je povedal finančni minister Andrej Bertoncelj.

Potrebni obseg zadolžitve države v letu 2019 se v primerjavi z veljavnim zakonom znižuje za približno 1,4 milijarde evrov, je članom odbora povedal minister. Namesto za 3,26 milijarde evrov je letos za izvrševanje državnega proračuna potrebno financiranje v višini 1,89 milijarde evrov.

Pri tem se upošteva višji načrtovani presežek letošnjega proračuna v višini 193,6 milijona evrov, v letu 2018 izvršeno predfinanciranje v višini 570,5 milijona evrov ter kupnino od lanske novembrske prodaje deleža v NLB v višini 602,6 milijona evrov. Del od potrebnih 1,89 milijarde evrov je medtem država že zagotovila, saj je januarja izdala obveznico v višini 1,5 milijarde evrov.

Spreminjajo se tudi določbe glede dovoljenega števila zaposlenih v skupnem kadrovskem načrtu državnih organov. Doslej dopustno povečanje v višini največ 0,8 odstotka se povečuje za 0,2 odstotne točke na največ en odstotek. "S tem se bo reševal problem kadrovske problematike v zaporih in zagotovilo ustrezno število zaposlenih pri projektu probacije," je pojasnil Bertoncelj.

V državnem svetu predlogu novele zakona oporekajo prenizko povprečnino za občine, medtem ko člani odbora niso imeli pripomb. DZ bo novelo zakona skupaj z rebalansom na plenarni seji, ki se začne v ponedeljek.