c S
Na območju nekdanje tovarne Motvoz nastaja nov logistični center 04.03.2019 07:29 Grosuplje, 03. marca (STA) - Na območju nekdanje tovarne Motvoz nastaja nov logistični center investitorja Bekra nepremičnine. Po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja, ki je v zaključni fazi, bodo takoj zaprosili za gradbeno dovoljenje, je za STA dejal direktor Tomaž Bevk in izrazil upanje v dokončanje centra še letos. V novem skladišču bo zaposlenih vsaj 50 ljudi.

"Zaradi hitre rasti dejavnosti imamo že drugo leto zapored velike težave zaradi pomanjkanja skladiščnih površin. Težave so tako velike, da v primeru, da ne bomo pravočasno zagotovili novih kapacitet, lahko pridemo v situacijo, da bodo določeni strateški dobavitelji prekinili distribucijske pogodbe z nami," je direktor družbe Bekra nepremičnine Bevk pojasnil razlog gradnje Logističnega centra Bekra Grosuplje.

Januarja lani so tako na javni dražbi stečajnega upravitelja uspeli kupiti zemljišče nekdanje tekstilne tovarne Motvoz in platno na Taborski cesti v Grosuplju. Na zemljišču, velikem 28.870 kvadratnih metrov, po Bevkovih besedah načrtujejo postavitev distribucijskega skladišča skupne površine 13.400 kvadratnih metrov z okoli 25.000 paletnimi mesti.

Investicija, skupaj z nakupom zemljišča in s tehnologijo v skladišču, bo po Bevkovih navedbah znašala okoli 15 milijonov evrov. Skupina dvanajstih kapitalsko povezanih družb, katere del je tudi Bekra nepremičnine, bo 60 odstotkov vrednosti investicije zagotovila iz lastnih sredstev, financiranje preostale vrednosti so jim po Bevkovih navedbah že potrdile poslovne banke, s katerimi družba posluje.

"Takoj po nakupu nepremičnine smo začeli pripravo projektne in ostale dokumentacije. Smo v zaključni fazi pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja in po pridobitvi tega, bomo takoj vložili vlogo za gradbeno dovoljenje. Še vedno upamo, da bomo gradnjo skladišča dokončali še v tekočem letu," je pojasnil in dodal, da so večino starih objektov že porušili.

Izgradnja logističnega centra bo za Grosupeljčane prav gotovo velika pridobitev, saj nameravajo v novem skladišču zaposliti vsaj 50 delavcev, od tega jih bodo vsaj 25 zaposlili na novo, kar bo za družbo po Bevkovi oceni velik izziv.

"Te zadeve moramo planirati vnaprej in zato se že danes ukvarjamo z novim kadrom. To pomeni, da sprejemamo vloge za zaposlitve in opravljamo razgovore. Želimo si, da bi zaposlili čim več novih sodelavcev iz lokalnega okolja, torej iz Grosupljega in okolice," je izpostavil Bevk.

Ob tem je spomnil, da sta logistika in skladiščna manipulacija z blagom bistveno mirnejša dejavnost od proizvodnje. Edini vpliv na okolje, ki jo bo povzročila njihova dejavnost, bo povečan promet tovornih vozil. Ker se nahajajo v industrijski coni in ker je občina Grosuplje že delno poskrbela za izboljšanje cestne infrastrukture, tudi to ni več problem.

Podjetje Motvoz in platno je nastalo iz obrata za proizvodnjo vrvi in lanu iz konoplje, ki ga je leta 1920 v Grosupljem postavil Anton Šinkovec. Leta 1935 se je podjetje preimenovalo v Motvoz in platno in se v naslednjih letih hitro širilo ter se po letu 1966 preusmerjalo na proizvodnjo sintetičnih izdelkov. Leta 2000 ob 80-letnici delovanja so se v podjetju odločili za novo naložbo, proizvodnjo večslojnih folij s tiskom in se začeli širiti na trge bivše Jugoslavije. Zaradi ponesrečene naložbe v Srbiji je podjetje postalo insolventno in konec leta 2016 šlo v stečaj. Podjetje je pomenilo hrbtenico grosupeljskega gospodarstva, saj je v najboljših letih zaposlovalo okoli 500 delavcev iz Grosupljega in okolice.