c S
Janković pričo v zadevi Gratel obtožil laganja 28.02.2019 15:24 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, obtoženemu sprejemanja podkupnine v zadevi Gratel, se je danes nadaljevalo z zaslišanjem nekdanjega direktorja Gratela Draga Štrafele. Ta je dejal, da ne razume, zakaj je morala družba občini dati odškodnino, Janković pa ga je obtožil, da laže oz. ima vsaj zelo selektiven spomnim o poslu.

Gratel, ki je leta 2006 v Ljubljani za T2 gradil optično omrežje, je Ljubljanskemu gradu plačal 500.000 evrov donacije zaradi škode, ki naj bi jo občini povzročil z gradnjo. Tožilka Blanka Žgajnar pa je prepričana, da je šlo za podkupnino, da je družba lahko nadaljevala z delom, potem ko jim je občina preklicala dovoljenje za delo.

Štrafela je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču pričal, da so imeli na mestni občini dva sestanka glede dovoljenj, o plačilu odškodnine in donacije pa da se sam z županom ni dogovarjal. To naj bi storil večinski lastnik Gratela Jurij Krč, ki naj bi na koncu sestanka ostal sam z Jankovićem.

Ta je pričanju danes oporekal - trdil je, da sta sama ostala po koncu sestanka, ko sta čakala na izjavo za medije. "Meni je hudo, gospod Štrafela, ker ali govorite neresnico ali imate zelo selektiven spomin. Jaz pravim, da lažete, ko govorite, da sva s Krčem ostala sama. Jasno pa tudi piše, da za sanacijo površin in dela, ki so bila izvedena nekvalitetno, dobimo odškodnino," je vztrajal ljubljanski župan. Janković je pričo vprašal, ali je od njega kdaj zahteval podkupnino, ta pa je dejal, da ne.

Na vprašanje, zakaj je Gratel plačal za pol milijona evrov donacije, je Štrafela dejal, da ne ve. "Saj ni bilo škode, jaz tega ne vidim," je dejal. O tem, ali je bila donacija sporna, se danes ni izjasnil. "Neke donacije smo vedno dajali, to je bila naša odločitev. Pri Ljubljani je bila specifika, da smo morali dati več," je pojasnil. Dodal je, da je bilo jasno, da so morali vsi izvajalci, ki so delali v ljubljanski mestni občini, dati tudi donacije.

Sodišče je z današnjim branjem listinskih dokazov končalo z obravnavo dokaznih predlogov, sodnica Vladislava Lunder pa je za prihodnji četrtek napovedala sklepne besede obrambe in tožilstva ter konec sojenja.