c S
Vlada povečala uporabnino za izgradnjo drugega tira 28.02.2019 14:01 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela sklep, s katerim se bo s prihodnjim letom za štiri odstotke povečala uporabnina na vseh glavnih železniških progah v Sloveniji. Vlada pričakuje, da bo na račun povečane uporabnine leta 2020 zbrala približno 600.000 evrov, sredstva pa bodo nakazana podjetju 2TDK za izgradnjo drugega tira med Divačo in Koprom.

Načrtovano povečanje uporabnine bo v železniškem tovornem prometu v letu 2020 znašalo približno 383.873 evrov, v potniškem železniškem prometu pa 216.141 evrov, so še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot izhaja iz investicijskega programa za projekt drugi tir, bo za izvedbo projekta potrebnih 1,194 milijarde evrov. Finančni viri zanj naj bi prišli iz državnega proračuna, sredstev EU in posojil Evropske investicijske banke (EIB), SID banke ter komercialnih bank.

V nadaljevanju namerava država projekt odplačati iz danes potrjene višje uporabnine za železniške tire, ki jo bo plačevalo podjetje SŽ-Infrastruktura, prihodkov od že uvedenega pribitka k cestnini za tovorna vozila na nekaterih avtocestnih odsekih in iz dodatne takse na pretovor, ki bi jo plačevala Luka Koper.