c S
Februarja na letni ravni 1,2-odstotna inflacija 28.02.2019 13:22 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se februarja na letni ravni zvišale za 1,2 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,8 odstotka. Letno inflacijo so višale predvsem višje cene električne energije, plina in drugih goriv za ogrevanje, mesečno pa dražja oblačila, je danes objavil državni statistični urad.

Februarska letna inflacija je nekoliko višja od januarske, ko je bila 1,1-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila februarja 1,7-odstotna, potem ko je bila lani v tem času 1,4-odstotna.

Storitve so se v enem letu podražile za 2,9 odstotka, blago pa za 0,4 odstotka. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 0,8 odstotka oz. 0,1 odstotka, medtem ko so cene trajnega blaga upadle za 0,9 odstotka.

Električna energija, plin in druga goriva za ogrevanje so se na letni ravni podražili za 4,8 odstotka in so k skupni inflaciji prispevali 0,4 odstotne točke. Elektrika se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podražila za 1,6 odstotka, plin za 3,1 odstotka, kurilno olje za štiri odstotke, trda goriva za 7,9 odstotka, toplotna energija pa kar za 19,4 odstotka, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala v. d. generalne direktorice statističnega urada Genovefa Ružić.

Po 0,2 odstotne točke so letno inflacijo zvišali tudi dražji počitniški paketi (+5,5 odstotka), komunikacije (+3,9 odstotka) ter restavracije in hoteli (+2,7 odstotka).

Letno inflacijo so medtem najbolj, za 0,2 odstotne točke, ublažile nižje cene pogonskih goriv - bencin se je pocenil za 7,1 odstotka, dizelsko gorivo pa za 1,2 odstotka.

Nasploh se pogonska goriva po besedah Ružićeve v celoti gledano cenijo nekje od sredine 2015. V primerjavi z januarjem 2015 je bil bencin cenejši za 9,8 odstotka, dizelsko gorivo pa za 4,6 odstotka.

Na mesečni ravni pa so se v februarju zaradi končanih razprodaj in vpeljavi novih kolekcij zvišale cene oblačil (+4,7 odstotka), kar je k inflaciji prispevalo 0,2 odstotne točke. Prav tako 0,2 odstotne točke so k inflaciji v luči zimskih počitnic prispevali dražji počitniški paketi (+8,2 odstotka), po 0,1 odstotne točke pa so prispevali še dražja elektrika, plin in druga goriva (+0,8 odstotka), gospodinjsko pohištvo (+2,4 odstotka), goriva in maziva za osebna vozila (+1,7 odstotka) in storitve iz skupine komunikacije (+1,8 odstotka).

Ružićeva je ta gibanja označila za pričakovana, statistiki pa opaznejših pocenitev v februarju niso zaznali.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila februarja 1,3-odstotna (februarja lani 1,4-odstotna). Povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,9-odstotna (v enakem obdobju lani 1,5-odstotna). Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,7 odstotka.