c S
Učitelji bodo prva nadomeščanja dobili plačana prihodnji teden 28.02.2019 10:46 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Učitelji bodo prva nadomeščanja, ki so jih izvedli kot pouk, dobili plačana s februarsko plačo, ki bo izplačana prihodnji teden. Za zdaj bodo dobili plačana nadomeščanja, opravljena v januarju, pozneje pa še nadomeščanja za nazaj, so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Plačilo za nadomeščanja, ki so jih opravili januarja, bodo dobili učitelji na tistih šolah, ki so podatke o nadomeščanjih pravočasno vnesle v posebej za to pripravljeno aplikacijo. Za preostala nadomeščanja, opravljena v septembru, oktobru, novembru in decembru, pa na ministrstvu tudi še čakajo, da jih šole vnesejo v aplikacijo. Ko bo to narejeno, bo ministrstvo podatke obdelalo in preverilo izračune, nato pa zagotovilo denar, o čemer bodo šole obveščene.

Da ministrstvo učiteljem plačuje nadomeščanja, je bilo določeno s spremembami kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki so jih poleti 2017 podpisali ministrstvo in štirje sindikati s področja izobraževanja. Po omenjenih spremembah ministrstvo plača nadomeščanja, ko učitelj pri nadomeščanju poučuje predmet, za katerega je strokovno usposobljen (nadomeščanje kot pouk), medtem ko vsa ostala nadomeščanja (denimo, ko učitelj slovenščine poučuje biologijo) niso plačana.

Dodatno je bilo v pogajanjih s šolskim sindikatom Sviz dogovorjeno, da ministrstvo plača le tiste ure nadomeščanj, s katerimi učitelj preseže svojo tedensko učno obveznost. Če mu na primer nek teden odpadeta dve uri pouka, v istem tednu pa opravi tri ure nadomeščanj, dobi plačano le eno uro nadomeščanja, saj se preostali dve uri kompenzirata z odpadlima urama pouka.

S takšnim sistemom plačevanja nadomeščanj pa niso zadovoljni v Zvezi srednjih šol in dijaških domov Slovenije ter Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega šolstva Slovenije. Prepričani so namreč, da učitelji nadomeščanj ne bi smeli dobiti plačanih sproti, ampak na letni ravni oziroma šele, ko bi izpolnili letno učno obveznost.

V Svizu so v zvezi s tem opozorili, da bi bila takšna rešitev v nasprotju z zakonoma o delovnih razmerjih ter o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki "letnega fonda ur učne obveze" ne poznata, temveč je v njih opredeljena le tedenska učna obveznost.