c S
Zahteva za neposredno zaposlovanje delavcev v javnem sektorju 28.02.2019 07:26 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Stranka Levica s pobudo od vlade zahteva preklic zunanjega izvajanja storitev v javnem sektorju in poziva k neposrednemu zaposlovanju delavcev. Kot so navedli, so se k temu zavezali s koalicijskim sporazumom, ki ga je podpisalo vseh pet koalicijskih strank.

Zaveza za zaposlovanje ima, tako v Levici, pravno in proračunsko podlago, saj zakon o izvrševanju proračuna vsebuje določbo, "ki vsem proračunskim uporabnikom omogoča zaposlitev outsourcanih delavcev v javni sektor".

Kljub temu se sporne prakse zunanjega najemanja storitev v javnem sektorju nadaljujejo, z njimi pa množično izkoriščanje delavcev in kršenje delavskih pravic. "Poslužujejo se ga ministrstva, šole, vrtci, javne ustanove. Zato v Levici s pobudo vladi zahtevamo, da nemudoma začne z uveljavljanjem zaveze v koalicijski pogodbi, torej neposrednim zaposlovanjem teh delavcev in postane zgled ostalim zaposlovalcem v državi. Vsi formalni pogoji za to so izpolnjeni, manjka le še politična volja," so navedli.

V zadnjih letih so se ministrstva, javni zavodi in druge javne ustanove začele po njihovih navedbah množično posluževat zunanjega opravljanja storitev oz. outsourcanja dela. To pomeni, da so številni kuharji, čistilke, varnostniki, receptorji in drugi podporni uslužbenci, ki so desetletja delali v teh ustanovah, pristali v raznih servisih in agencijah za posredovanje dela.

V Levici zato zahtevajo, da se s temi praksami nemudoma prekine. "Pričakujemo, da se koalicijske zaveze začnejo udejanjat. V Levici od vlade zahtevamo, da na vseh ministrstvih neposredno zaposlijo outsorcane delavce ter naj DZ posreduje pregled vseh outsourcanih storitev v javni upravi," so navedli.