c S
Končna ponudba Mytilineos Holdings za plinsko-parni enoti v TE-TOL v treh tednih 28.02.2019 07:26 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Energetika Ljubljana, ki je po neposrednih pogajanjih sklenila, da glavno opremo za dve 57-megavatni plinsko-parni enoti v Termoelektrarni-toplarni Ljubljana (TE-TOL) kupi od grškega ponudnika Mytilineos Holdings za 123 milijonov evrov, končno ponudbo pričakuje v treh tednih. Temu bo sledil pregled končne ponudbe in podpis pogodbe za dobavo opreme.

Zapisali so, da je v sklopu končnih pogajanj grški ponudnik svojo prvo komercialno ponudbo v višini 133,9 milijona evrov brez DDV znižal na 118 milijonov evrov brez DDV ter bil zato pozvan k pripravi ter oddaji končne ponudbe skladno z rezultatom pogajanj.

Ponudbo bo ponudnik pripravil v roku treh tednov. Zatem bo sledil pregled končne ponudbe in v kolikor bo ta izpolnjevala vse naročnikove zahteve iz razpisne dokumentacije, bo sledila izdaja odločitve v predmetnem postopku javnega naročila, ki mora postati pravnomočna, nato pa sledi podpis pogodbe za dobavo glavne tehnološke opreme za plinsko-parno enoto. Do pravnomočnega zaključka tega javnega razpisa pa podrobnosti samega postopka, ponudbe in predvidene pogodbe ne morejo predstavljati oz. komentirati.

Na razpis za glavno tehnološko opremo za plinsko-parno enoto v TE-TOL se je marca lani odzvalo devet kandidatov, v nadaljnji postopek pa sta se kvalificirala konzorcij avstrijske in slovenske družbe iz skupine Siemens ter Mytilineos Holdings. Prvi je ponudil dobavo za 194,3 milijona evrov, drugi za 133,9 milijona evrov.

Plinsko-parna enota bo po načrtih z letom 2022 nadomestila dva najstarejša od sicer treh premogovnih blokov v TE-TOL.

Tretji premogovni blok, ki so ga leta 2008 predelali za sokurjenje premoga in lesne biomase, bo ostal v obratovanju. Uporaba premoga v Ljubljani se bo tako po navedbah družbe z letom 2021 zmanjšala za nekaj več kot 70 odstotkov.