c S
Hrvaška odpravila prekomerna makroekonomska neravnovesja 27.02.2019 16:10 Zagreb, 27. februarja (STA) - Evropska komisija je v poročilu o gospodarskem stanju na Hrvaškem, danes objavljenem v okviru zimskega gospodarskega svežnja, ugotovila, da je južna slovenska soseda odpravila prekomerna makroekonomska neravnovesja. Hrvaški premier Andrej Plenković ni skrival zadovoljstva zaradi "sijajne novice" iz Bruslja.

Pozitivne ocene iz Bruslja so potrdile prizadevanja hrvaške vlade pri fiskalni konsolidaciji, strukturnih vlaganjih in reformah, je Plenković dejal novinarjem v Zagrebu pred začetkom srečanja z veleposlaniki članic EU na Hrvaškem. Pričakuje, da bodo zaradi napredka tudi bonitetne agencije potegnile Hrvaško iz območja visokega tveganja, kar je tudi ena ključnih smernic ekonomske politike aktualne hrvaške vlade.

Plenković je danes spomnil, da je Hrvaška pred dvema letoma izšla iz postopka zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja, ter da je današnja ocena iz Bruslja samo potrdila "jasne načrte in jasne ukrepe, ki jih ima njegova vlada". Poudaril je, da se je Hrvaška pridružila članicam EU, ki imajo stabilna gospodarstva.

Pred Plenkovićevo izjavo so se iz Banskih dvorov oglasili tudi s sporočilom za javnost, v katerem so pozdravili ocene iz Bruslja. Med drugim so zapisali, da je izhod države iz skupine s prekomernimi makroekonomskimi neravnovesji izjemno pomemben za stabilnost in nadaljevanje krepitve hrvaškega gospodarstva ter za zaupanje investitorjev.

Evropska komisija je sicer ocenila, da je gospodarski razvoj postopoma pripeljal do korekcije obstoječih neravnovesij na Hrvaškem, ki so bila povezana z visoko ravnjo javnega, zasebnega in zunanjega dolga. Obenem pa so opozorili, da je ranljivost hrvaškega gospodarstva še zmeraj povezana z omenjenimi dolgovi ter da je za trajnostno korekcijo neravnovesja ključno popolno, hitro in učinkovito izvajanje reform. Zapisali so še, da je država dosegla delni napredek pri izvajanju strukturnih prilagoditev.

Hrvaška pa vseeno ostaja v skupini devetih članic EU, kjer naprej ostajajo makroekonomska neravnovesja. V njej so še Bolgarija, Francija, Nemčija, Irska, Romunija, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska. Ciper, Grčija in Italija so medtem v skupini držav s prekomernimi neravnovesji.