c S
Sindikata Neodvisnost in KS 90 se spogledujeta z združitvijo 27.02.2019 16:07 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Predsednika sindikatov KNSS Neodvisnost Evelin Vesenjak in KS 90 Slovenije Peter Majcen sta danes podpisala skupno izjavo o nameri sodelovanja. "Končni cilj je povezovanje in nastanek nove sindikalne konfederacije," sta zapisala v skupnem sporočilu za javnost.

Sindikata želita okrepiti sindikalno sceno s sodelovanjem in poenotenim delovanjem dveh enakopravnih, samostojnih in neodvisnih partneric s ciljem organizacije učinkovitejšega strokovnega dela na vseh ravneh sindikalnega delovanja.

Nova konfederacija bo po njunih načrtih s tem lahko postala zanimiva ne le za sedanje individualne in kolektivne člane ter pridružene sindikate, temveč tudi za druge sindikate in sindikalno še neorganizirane delavce iz zasebnega in javnega sektorja.

Proces združevanja sta jeseni 2017 napovedali tudi sindikalni organizaciji ZSSS in KSS Pergam, potem ko je ta proces v zadnjih letih zajel sindikate v drugih evropskih državah. Tovrstne aktivnosti teh dveh sindikatov so lani nekoliko zastale zaradi pogajanj in aktivnosti javnega sektorja obeh central.

Kot so danes za STA pojasnili v ZSSS, s sindikatom KSS Pergam aktivno sodelujejo pri vseh projektih in delujejo usklajeno. "Proces združevanja tako poteka vsebinsko, saj je ta trenutek prioritetno skupno in usklajeno delo," so poudarili in dodali, da bodo temu sledili tudi pravno-formalni postopki.