c S
Bruselj v luči ohlajanja rasti Italijo poziva k okrepitvi javnih financ 27.02.2019 14:08 Bruselj, 27. februarja (STA) - Evropska komisija je italijansko vlado pozvala, naj se "močno potrudi" pri izboljševanju stanja svojih javnih financ. To je nujno predvsem v luči ohlajanja gospodarske rasti, ki naj bi bila letos zgolj 0,2-odstotna, je poudaril evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici.

Moscovici je na novinarski konferenci v Bruslju spomnil na številne težave Italije, med drugim visok javni dolg, nizko produktivnost ter še naprej visok delež slabih posojil. Italija se po oceni komisije sooča s čezmernimi makroekonomskimi neravnotežji.

"Želel bi jasno povedati, da mora Italija izboljšati kakovost svojih javnih financ," je opozoril komisar in spomnil, da se Italiji letos obeta zgolj 0,2-odstotna gospodarska rast. "Hitro morajo ukrepati," je poudaril.

Italijanska populistična vlada je ob določenem napredku, denimo pri stanju bančnega sistema, nekatere reformne dosežke iz prejšnjih let razveljavila, so spomnili v Bruslju. Reformni zagon je praktično zastal, navaja poročilo, objavljeno v okviru zimskega gospodarskega svežnja.

Komisija se še naprej ukvarja tudi s proračunskimi načrti Rima za letos. Medtem ko ta denimo predvideva zgodnejše upokojevanje, ne prinaša "učinkovitih ukrepov za spodbujanje rasti".

Italija, tretje največje gospodarstvo v območju z evrom, je za letošnje leto sprva načrtovala javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Po obsežnih pogajanjih z Brusljem je pristala na spremembe, v skladu s katerimi naj bi bil minus 2,04-odstoten.

"A lani smo še predvidevali, da bo gospodarska rast Italije enoodstotna ali celo 1,2-odstotna," je spomnil Moscovici. Najnovejša napoved je od tega občutno nižja. "To bo negativno vplivalo tudi na javne finance," je poudaril komisar. Kakšen točno bo učinek, bo komisija ocenjevala spomladi.

Italijansko gospodarstvo se je v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo in tretje največje gospodarstvo v območju z evrom je pristalo v recesiji. Velika težava ostaja tudi javni dolg, ki znaša 131 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).