c S
Gospodarsko razpoloženje v EU februarja slabše 27.02.2019 13:30 Bruselj, 27. februarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v EU se je februarja poslabšalo, v območju z evrom pa je ostalo skoraj nespremenjeno. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom gibal pri 106,1 točke, kar je 0,2 odstotni točki nižje kot januarja, v EU pa se je znižal za 0,9 odstotne točke na 105,3 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

V območju z evrom je bila februarska stagnacija posledica slabšega razpoloženja v industriji in gradbeništvu, po drugi strani je bilo bolj optimistično razpoloženje predvsem v storitvenem sektorju, pa tudi v trgovini na drobno in med potrošniki.

Med večjimi gospodarstvu območja z evrom se je ESI zvišal na Nizozemskem (+tri točke), medtem ko je bil nižji v Franciji (-0,9 točke) in Italiji (-1,6 točke). V Nemčiji (-0,1 točke) in Španiji (+0 točke) je ostal praktično nespremenjen.

V celotni EU so na padec kazalnika najbolj vplivala gospodarstva zunaj območja z evrom. Podatki komisije kažejo, da se je v Veliki Britaniji, kjer vlada visoka stopnja negotovosti ob izstopanju iz EU, ESI znižal za kar 4,5 točke, kar je nekoliko ublažila rast za 1,4 točke na Poljskem, sicer drugem največjem evropskem gospodarstvu zunaj območja s skupno valuto.

V Sloveniji se je kazalnik gospodarskega razpoloženja z januarskih 109,9 točke februarja znižal na 107,2 točke.

Evropska komisija je danes še sporočila, da je kazalnik poslovnega okolja (BCI) februarja v območju evra medtem ostal nespremenjen pri 0,69 točke.