c S
Hrvaška lani z 2,6-odstotno gospodarsko rastjo 27.02.2019 11:48 Zagreb, 27. februarja (STA) - Hrvaški bruto domači proizvod (BDP) se je lani v primerjavi z letom prej realno povečal za 2,6 odstotka, je danes objavil hrvaški statistični urad. Rast je bila nekoliko počasnejša kot predlani, ko je znašala 2,9 odstotka. V zadnjem trimesečju lani je bila letna rast BDP 2,3-odstotna.

Gospodarska rast se je v zadnjem lanskem četrtletju nekoliko upočasnila, potem ko je bila v tretjem lanskem četrtletju 2,8-odstotna, a je bilo letno povprečje v skladu s pričakovanji, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal vodja hrvaškega zavoda za statistiko Marko Krištof.

BDP se je v četrtem trimesečju okrepil predvsem na račun večjega domačega povpraševanja. Potrošnja gospodinjstev se je na letni ravni okrepila za 3,9 odstotka, državna potrošnja pa za 2,3 odstotka. Izvoz se je v zadnjem lanskem trimesečju zvišal za 1,3 odstotka.

Statistični urad bo podrobnejše podatke o BDP objavil v petek.

BDP se je v zadnjem lanskem četrtletju po sezonsko prilagojenih podatkih povečal za 2,4 odstotka. Hrvaško gospodarstvo se krepi 18 četrtletij zapored, najvišja rast pa je bila v zadnjem četrtletju leta 2016, ko je dosegla 3,4 odstotka, kar je bilo največ po zadnjem četrtletju 2007.