c S
Januarja počasnejša rast posojil v območju evra 27.02.2019 11:39 Frankfurt, 27. februarja (STA) - Posojila zasebnemu sektorju so januarja narasla, vendar je bila rast počasnejša kot decembra, kažejo podatki Evropske centralne banke (ECB). Vidni so namreč že prvi učinki končanja stimulativnih ukrepov, s katerimi je ECB minula leta spodbujala posojanje denarja in rast gospodarske aktivnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Januarja so posojila gospodinjstvom in podjetjem na letni ravni narasla tri odstotke, medtem ko so decembra narasla za 3,4 odstotka.

Posojila gospodinjstvom so se januarja povečala za 3,2 odstotka, s tem pa je bila januarska rast enaka decembrski. Posojila podjetjem pa so se prvi mesec v letu povečala za 3,3 odstotka, potem ko so se decembra za 3,9 odstotka.

ECB in nacionalne centralne banke v evrskem območju so namreč letos prenehale neto nakupe obveznic v okviru programa odkupovanja obveznic, ki ga je svet ECB zagnal marca 2015, da bi povečal razpoložljivo likvidnost v finančnem sistemu in spodbudil inflacijska pričakovanja.