c S
Uprava za varno hrano Alebonu začasno prepovedala prodajo kebabov 27.02.2019 07:19 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je distributerju Alebon iz Ljubljane zaradi novih obvestil, ki jih je prejela preko sistema hitrega obveščanja, začasno prepovedala prodajo kebabov. Podjetje bo lahko od danes prodajalo le mesne pripravke, za katere bo upravi predhodno predložil ustrezna dokazila, da ne vsebujejo salmonele.

Uprava za varno hrano je konec prejšnjega tedna sporočila, da je bila preko sistema hitrega obveščanja seznanjena z rezultati mikrobioloških analiz vzorcev kebaba, ki so jih je odvzeli pristojni hrvaški organi. V vzorcih je bila ugotovljena prisotnost salmonele in listerije.

Gre za zamrznjene kebabe proizvajalca Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo iz Poljske, ki jih je slovenski distributer Alebon iz Ljubljane distribuiral na Hrvaško in tudi po Sloveniji. Na Hrvaško je bilo distribuiranih skupaj 8,7 tone in v Slovenijo tri tone mesa.

Danes so iz uprave sporočili, da so Alebonu zaradi novih obvestil izrekli začasni ukrep prepovedi dajanja na trg vseh mesnih pripravkov (kebabov). Od danes lahko na trg dostavlja samo mesne pripravke za katere bodo upravi predhodno predložili mikrobiološke analizne izvide, kot dokazilo, da v konkretnem lotu mesnega pripravka ni prisotna salmonela.

Alebon izdelke proizvaja v treh različnih obratih. V obratu na Poljskem proizvajajo kebab meso, primerno za nadaljnjo obdelavo v lokalih s hitro prehrano. V Romuniji imamo proizvodnjo, specializirano za termično obdelavo kebab izdelkov, zamrznjene kebab omake pa proizvajajo po posebnih postopkih v obratu v Sloveniji, so v podjetju zapisali na spletni strani.