c S
Na kratko iz gospodarstva 27.02.2019 07:19 Ljubljana, 26. februarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba H&R, ki je prek Hidrie Holdinga lastnica spodnjeidrijske Hidrie, je prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila, da je minuli petek prejela obvestilo delničarjev ES&G d.o.o., ki je po pisanju medijev podjetje v lasti Edvarda Svetlika, predsednika nadzornega sveta Hidrie, UG&S GmbH ter Urške Svetlik in Gašperja Svetlika, potomcev Edvarda Svetlika, o tem, da so izvedeli za okoliščine, ki bi lahko pomenile prenehanje usklajenega delovanja med delničarji, ki so bili podpisniki delničarskega sporazuma in ki so skupaj presegali prag 75 odstotkov glasovalnih pravic v družbi. Prenehanje usklajenega delovanja bi pomenilo, da podpisniki omenjenega sporazuma skupaj ne dosegajo več 75-odstotnega deleža vseh glasovalnih pravic v H&R. Izmed omenjenih delničarjev, prag pomembnega deleža sicer dosega le ES&G, ki je imetnik 39,0091 odstotka glasovalnih pravic oz. 38,4430 odstotka od vseh delnic družbe. Ostali trije delničarji imajo posamično in skupaj manj kot dvoodstotni delež glasovalnih pravic. Manjšinska delničarja Hidrie Iztok Seljak in Dušan Lapajne sta sicer nedavno objavila prevzemno namero za odkup delnic H&R, nato pa čez nekaj dni od nje odstopila s pojasnilom, da sta že v času namere pridobila dodaten lastniški delež v tej družbi, s čimer sta dosegla bistveni cilj projekta. Nista pa takrat želela povedati, ali sta presegla 25-odstotni delež. Drugi največji lastnik H&R za družbo ES&G je bil sicer po pisanju portala Siol še nedavno družba Rafis Alojzija Rejca (24,7 odstotka).

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) je za gradnjo svojega dela soseske Novo Brdo izbral črnomaljsko družbo TGH in njenega ljubljanskega partnerja Ande inženiring, ki bosta posel opravila za 16,38 milijona evrov, poroča Dnevnik. Odločitev o oddaji naročila sicer sicer še ni pravnomočna. Če ne bo pritožb, na ljubljanskem stanovanjskem skladu pričakujejo, da bodo gradbeno pogodbo podpisali do 10. marca. JSS MOL bo v okviru soseske gradil 174 stanovanj, večji del, skoraj 500 stanovanj, pa odpade na republiški stanovanjski sklad. Ta ima pri svojem projektu precej več težav. Javno naročilo za izbor izvajalca je objavil že lani jeseni, a se je Strabag pritožil na razpisno dokumentacijo in primer je novembra lani končal na državni revizijski komisiji. Ta svoje odločitve o upravičenosti očitkov Strabaga za zdaj še ni sprejela. Republiški sklad je sicer svoj del soseske razdelil na dva sklopa. Za gradnjo prvega sta interes s skupno ponudbo izkazali le Gorenjska gradbena družba in GP Krk. Za gradnjo drugega pa je ponudbo poleg omenjenega dvojca oddal še SGP Graditelj. Je pa pri tem projektu sklad naletel na še en problem. Zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti je moral prekiniti pogodbo z družbo Rafael, ki naj bi izkopala gradbeno jamo.

Trzinska telekomunikacijska družba Softnet, ki je v začetku 2017 vstopila na slovenski trg kot sedmi ponudnik mobilne telefonije oz. tretji ponudnik virtualnega mobilnega omrežja, nato pa nadaljeval širitev še na Zahodni Balkan in tudi v nekatere druge dele sveta, je po novem tudi operater fiksne telefonije v Makedoniji, so prek agencije za odnose z javnostjo Andreje Jernejčič sporočili iz podjetja. "Vesel sem, da smo v Softnetu postali tudi operater fiksne telefonije v Makedoniji. To bo močno olajšalo poslovanje vsem, ki poslujejo v več državah, saj lahko podporo za komunikacijsko infrastrukturo urejajo na enem mestu," je ob tem dejal direktor podjetja Softnet Andrej Boštjančič. Podjetje je tako po novem prisotno v 16 državah: poleg Slovenije in Makedonije še na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Nemčiji, Avstriji, Bolgariji, Romuniji, Albaniji, Rusiji, na Kitajskem, v Singapurju, Vietnamu in na Filipinih.

Medijska hiša NT&RC, ki izdaja celjska lokalna medija Novi tednik in Radio Celje, prehaja pod okrilje skupine Media24, ki jo obvladuje Martin Odlazek, poroča portal Siol. Odlazek se je z manjšinskimi družbeniki NT&RC, med katerimi so novinarji te medijske hiše, dogovoril za odkup njihovih deležev in postal večinski lastnik družbe. Še pred tem so mu deleže prodali člani družine Šrot, ki je od 2001 tako lastniško kot upravljavsko obvladovala medijsko hišo. NT&RC igra vidno vlogo v savinjski regiji, zaposluje 26 ljudi, letno pa ustvari okoli 1,5 milijona evrov prihodkov, dodajajo na portalu, kjer kot glavni razlog za zamenjavo lastništva izpostavljajo tožbo, ki jo je Pivovarna Laško Union vložila proti nekdanjemu generalnemu direktorju Bošku Šrotu. Zahtevala je plačilo 51 milijonov evrov visoke škode, ki naj bi jo povzročil z neuspešnim menedžerskim prevzemom pivovarne in ko je po osmih letih v začetku tega leta dokončno zmagala, je vložila predlog za izvršbo zoper Šrota in družinsko podjetje Atka Prima. Edino vrednejše premoženje, ki bi ga še lahko zasegli Atki Prima, je 30-odstotni delež v NT&RC.

Mednarodna organizacija Icertias je na slovenskem trgu izvedla novo raziskavo Best Buy Award 2019/2020. V raziskavi, opravljeni v januarju, so slovenski anketiranci odgovarjali na vprašanja v približno 152 komercialnih in nekomercialnih kategorijah iz različnih vej gospodarstva. Anketirance so prosili, da navedejo imena tistih ponudnikov izdelkov in storitev, ki po njihovih izkušnjah in mnenju predstavljajo najboljšo vrednost za njihov denar. Med zmagovalci so se med drugim znašli Lidl v trgovini na drobno, Celjske mesnine v kategorijah hrenovke ter sveže pakirano meso, Goriška brda v kategoriji belo vino, Merkur v kategorijah trgovska veriga za urejanje doma in dvorišča in trgovina s ponudbo bele tehnike in Lesnina v kategoriji trgovina s ponudbo pohištva. Nekateri drugi zmagovalci so še Kik med trgovskimi verigami z oblačili, Big Bang med trgovinami z računalniško in elektronsko opremo, Mlinotest med testeninami, Vinakoper v kategoriji črno vino, Nomago pri medkrajevnem avtobusnem prevozu, Triglav med zavarovalnicami, Palma med turističnimi agencijami in Adria Airways med letalskimi družbami.