c S
Bruselj bo objavil mnenje o slovenskem proračunskem načrtu 27.02.2019 07:32 Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila zimski gospodarski sveženj, ki vključeval tudi mnenje o posodobljenem osnutku slovenskega proračunskega načrta za letos. V Bruslju so Slovenijo doslej opozarjali na neskladnost načrtovanega fiskalnega napora in stopnje rasti neto primarnih izdatkov z evropskimi cilji.

Slovenija je sicer od leta 2016 v preventivni fazi spremljanja javnih financ, saj izpolnjuje temeljni cilj glede javnofinančnega primanjkljaja, po katerem ta ne sme preseči treh odstotkov BDP.

V preventivni fazi se komisija pri ocenjevanju javnih financ članic osredotoči na strukturni napor pri uresničevanju srednjeročnega proračunskega cilja, ki je za Slovenijo določen pri 0,25 odstotka BDP.

Ministrstvo za finance je nedavno v pismu komisiji izpostavilo, da bo Slovenija nadaljevala dejavnosti za doseganje dolgoročne vzdržnosti javnih financ, vendar tako, da pri tem ne bo zavirala gospodarske rasti.

Zimski gospodarski sveženj bo sicer vključeval še poročila o gospodarskih in socialnih razmerah v vseh 28 članicah EU, h kateremu naj bi bila prvič priložen dokument o naložbenih smernicah za financiranje v okviru kohezijske politike.

Del zajetnega svežnja bosta tudi poglobljeno poročilo o makroekonomskih neravnovesjih, ki letos prvič po letu 2011 ne vključuje Slovenije, saj je komisija lani novembra ocenila, da ji ni treba na temeljit pregled, in podrobno poročilo o Grčiji.

Sveženj je del evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in gospodarskih politik članic pod budnim očesom Bruslja, ki ga je unija uvedla leta 2011 v kriznih časih, da bi preprečila nove finančne in gospodarske krize.

Bruselj, 27. februarja (STA)
Foto: STA