c S
Prihodek od prodaje storitev lani najvišji v desetletju 26.02.2019 11:47 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Prihodek od prodaje storitev je bil lani za 8,5 odstotka višji kot v letu 2017 ter najvišji v zadnjih desetih letih, je danes objavil statistični urad. Na visoko rast je vplivala predvsem rast prihodka v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih ter v dejavnosti promet in skladiščenje, so zapisali.

Rast prihodka od prodaje storitev iz preteklih let se je lani tako nadaljevala, pri čemer so statistiki rast zabeležili v vseh opazovanih skupinah storitvenih dejavnostih, razen v poslovanju z nepremičninami.

Na visoko rast v letu 2018 je vplivala predvsem rast prihodka v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (+15,6 odstotka) ter v dejavnosti promet in skladiščenje (+9,7 odstotka).

V zadnjem mesecu lanskega leta je bil prihodek od prodaje storitev na mesečni ravni nespremenjen, čeprav je bil v vseh posameznih storitvenih dejavnostih, razen v eni, višji kot v prejšnjem mesecu.

Nižji je bil samo v dejavnosti promet in skladiščenje (-1,2 odstotka) a je to vplivalo na to, da je bil celoten prihodek od prodaje storitev kljub rasti v preostalih dejavnostih enak kot v prejšnjem mesecu.

V medletni primerjavi je bil prihodek od prodaje storitev višji v vseh mesecih lanskega leta, v decembru se je zvišal za 5,5 odstotka. Višji je bil v vseh skupinah storitvenih dejavnosti, razen v poslovanju z nepremičninami. Najizraziteje se je decembra zvišal v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (+8,6 odstotka).

V gostinstvu je bil višji za 7,4 odstotka, v dejavnosti promet in skladiščenje za 6,2 odstotka, v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih za 3,5 odstotka, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih pa za 3,2 odstotka. Kot so še izpostavili na statističnem uradu, je bil prihodek od prodaje storitev v poslovanju z nepremičninami decembra lani za 13,2 odstotka nižji kot v zadnjem mesecu leta 2017.