c S
Evropske borze ob špekulacijah o prestavitvi brexita s padci 26.02.2019 10:40 Frankfurt/Pariz/London, 26. februarja (STA) - Evropske borze danes nadaljujejo trend iz Azije in trgujejo v rdečem območju. Vlagatelji so zaskrbljeni zaradi bexita, ki bi se lahko zamaknil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 10. ure spustil za 0,38 odstotka. V Frankfurtu je bil DAX 0,36 odstotka pod gladino in v Parizu CAC 40 0,49 odstotka. Londonski FTSE 100 je padal še bolj, in sicer za 0,81 odstotka.

Delnice padajo ob poročilih, da britanska premierka Theresa May razmišlja o prestavitvi roka za izstop Velike Britanije iz EU. Britanski laburisti so medtem izrazili pripravljenost podpreti nov referendum o članstvu države v EU, da bi "preprečili škodljivi brexit, ki ga zagovarjajo konservativci". Vodja laburistov Jeremy Corbyn naj bi poslancem stranke dejal, da bodo podprli nov referendum, če bo parlament v sredo zavrnil njihov predlog dogovora o brexitu.

Tečaj evra se medtem zjutraj ni pomembneje premaknil, za en evro je bilo treba odšteti 1,1360 dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1355 dolarja.

Medtem pa se je britanski funt v primerjavi z dolarjem danes zjutraj povzpel na najvišjo raven zadnjih štirih tednov. Za en funt je bilo treba zjutraj odšteti 1,3151 dolarja.

S padci so dan končale tudi azijske borze, na katerih so odmevali predvsem indijski zračni napadi v pakistanskem delu Kašmirja. Hongkonška borza je zaključila z 0,7-odstotnim padcem, šanghajska pa s polodstotnim. Sydney se je znižal za skoraj odstotek, Singapur pa za 0,4 odstotka. Seul je zabeležil 0,3-odstotni zdrs, Wellington pa 0,2-odstotnega.