c S
Evropske borze v zelenem; cenejša nafta, evro dražji 26.02.2019 07:24 London/Frankfurt/Pariz, 25. februarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes zvišali. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je za optimizem poskrbel predsednik ZDA Donald Trump, ki je napovedal, da ZDA 1. marca še ne bodo uvedle dodatnih carin na kitajski uvoz. Nafta se je pocenila, v primerjavi z dolarjem pa se je okrepila vrednost evra.

Svetovni finančni trgi so danes pozdravili Trumpov zapis na družbenem omrežju Twitter, da sta največji svetovni gospodarstvi v trgovinskih pogajanjih dosegli pomemben napredek. Kot je zapisal, so ZDA v trgovinskih pogajanjih s Kitajsko naredile bistven napredek pri pomembnih strukturnih vprašanjih, vključno z zaščito intelektualne lastnine, prenosom tehnologij, kmetijstvom, storitvami, valutami in mnogimi drugimi.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,29 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3280,01 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,42 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,31 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,07 odstotka.

V Zürichu se je indeks SMI zvišal za 0,53 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,86 odstotka. Se je pa znižal indeks dunajske borze ATX, namreč za 0,28 odstotka.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,69 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,73 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,88-odstotno rastjo.

Tečaj evra je v primerjavi z dolarjem pridobil na vrednosti. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1346 dolarja, kar je sedem odstotkov nad petkovo zaključno vrednostjo. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1355 dolarja (v petek pri 1,1325 dolarja).

Nafta pa se je pocenila. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so cene črnega zlata padle potem, ko je Trump na Twitterju zapisal, da so previsoke, Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec) pa pozval, naj "se sprosti". Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 55,55 dolarja, kar je 1,71 dolarja manj kot v petek. V Londonu so se aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,97 dolarja na 65,15 dolarja.