c S
BMW z 8,5 milijona evrov kazni zaradi izpustov 25.02.2019 11:59 München/Frankfurt, 25. februarja (STA) - Nemški preiskovalni organi so avtomobilskemu proizvajalcu BMW naložili 8,5 milijona evrov kazni zaradi previsokih izpustov dizelskih vozil. Ocenilo so, da je šlo za napako, ne za namerno goljufanje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nemško tožilstvo je v izjavi zapisalo, da je kazen odredilo zaradi "administrativne malomarnosti pri nadzoru kakovosti".

Oblasti so od začetka lanskega leta preiskovale BMW zaradi sumov, da je v nekatere dizelske avtomobile vgrajeval naprave, ki lahko na testih prikazujejo nižje izpuste od dejanskih. Sedaj so sporočili, da v preiskavi niso našli ne dokazov o napravah za goljufanje ne o tem, da bi uslužbenci BMW nameravali goljufati.

Nepravilnosti so odkrili pri nekaj manj kot 8000 vozilih, in sicer je šlo po ugotovitvah preiskovalcev za napako v delovanju programske opreme, ki nadzira izpuste. Preiskovalci so ocenili, da družba ni vzpostavila ustreznega nadzora kakovosti, ki bi preprečil napako ali jo razkril.

V zvezi z goljufanjem pri izpustih je moral nemški proizvajalec Volkswagen plačati milijardo evrov kazni, njegova družba Audi je plačala 800 milijonov evrov. Prejšnji teden so preiskovalci začeli s postopkom za izrek kazni Daimlerju zaradi sumov, ki se nanašajo na 700.000 vozil.