c S
Razpoloženje nemških izvoznikov nekoliko boljše 25.02.2019 09:36 München, 25. februarja (STA) - Razpoloženje med nemškimi izvozniki se je februarja nekoliko izboljšalo. Ameriške grožnje z uvedbo carin na avtomobile trenutno nimajo negativnega vpliva na izvozna pričakovanja avtomobilskih proizvajalcev, so pa podjetja v oceni trenutnega stanja previdna, v raziskavi ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo.

Kazalnik pričakovanj v proizvodnji se je z januarskih šestih točk zvišal na 7,2 točke. Ameriške grožnje z uvedbo carin na avtomobile trenutno nimajo negativnega vpliva na izvozna pričakovanja avtomobilskih proizvajalcev. So pa podjetja zadržana v oceni trenutnega stanja in ne pričakujejo ne padca ne povečanja izvoza.

Na drugi strani krepko povečanje izvoza pričakujejo v prehranski industriji in proizvodnji pijač. Pričakovanja v panogi strojništva so se v zadnjih mesecih izravnala, podjetja ne pričakujejo dodatnih naročil iz tujine, je še zapisal Ifo.

ZDA so pred pogajanji o trgovinskem sporazumu z EU napovedale, da bi lahko uvedle carine na uvoz avtomobilov. Ministri EU so minuli teden sklenili, da se unija o trgovinskem dogovoru ne bo pogajala pod grožnjo ameriških ukrepov in da se bodo pogajanja nemudoma prekinila, če bodo ZDA uvedle nove carine.