c S
Skupina Luka Koper lani povečala prihodke in dobiček 23.02.2019 08:41 Koper, 22. februarja (STA) - Skupina Luka Koper je lani ustvarila 226 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 71 odstotkov na 60 milijonov evrov. Ladijski pretovor je bil s 24 milijonov ton tri odstotke večji kot predlani in največji v zgodovini pristanišča.

Dobiček iz poslovanja se je lani povečal za 90 odstotkov na 70 milijonov evrov. Brez upoštevanja enkratnih učinkov prejete odškodnine v višini 9,6 milijona evrov in predlani oblikovanih rezervacij je bila rast sicer precej nižja in je dosegla 15 odstotkov, so iz skupine sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Čisti dobiček bi se brez upoštevanja prejete odškodnine in 15,7-milijonskih rezervacij realno povečal za devet odstotkov. V primerjavi z načrti so bili lanski čisti prihodki za odstotek nižji, čisti dobiček pa je pričakovanja presegel za sedem odstotkov.

Pretovor kontejnerjev se je lani povečal za osem odstotkov na 988.000 TEU, pretovor avtomobilov pa za dva odstotka na 754.000 vozil. Rast pretovora glede na preteklo leto je skupina dosegla pri vseh blagovnih skupinah z izjemo tekočih tovorov.

Pri generalnih tovorih je Luka Koper lansko leto zaključila z 11-odstotnim povečanjem ladijskega pretovora glede na leto 2017. Pretovor sipkih in razsutih tovorov je bil višji za odstotek, pretovor tekočih tovorov pa se je zaradi manjšega pretovora naftnih derivatov zmanjšal za odstotek. Potniški terminal je lani zabeležil 101.415 potnikov, kar je 41 odstotkov več kot predlani.

Za naložbe je skupina lani namenila 16 milijonov evrov oz. 56 odstotkov manj kot predlani. Se pa je povečalo število zaposlenih, in sicer za 12 odstotkov na 1242.

Kot so poudarili v skupini, je bilo lansko leto zanje pomembno tudi zaradi premikov na strateških področjih. Med drugim so pridobili gradbena dovoljenja za podaljšanje operativne obale kontejnerskega terminala na prvem pomolu, za izgradnjo dodatnih tirov v zaledju tretjega bazena oz. za potrebe avtomobilskega terminala ter gradbeno dovoljenje za izgradnjo novega ro-ro priveza v tretjem bazenu, ki so tudi postala pravnomočna.