c S
Veriga spodnjesavskih hidroelektrarn presegla lanski proizvodni načrt 24.02.2019 18:17 Krško, 23. februarja (STA) - Do zdaj zgrajena veriga hidroelektrarn na spodnji Savi, ki jih v Krškem upravlja družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), je s hidroelektrarnami Boštanj, Arto-Blanca, Krško in Brežice lani skupaj proizvedla 590 gigavatnih ur električne energije. Z navedeno proizvodnjo je letni proizvodni načrt presegla za dva odstotka.

V HESS so pojasnili, da so omenjeni presežek omogočile lanske ugodne savske hidrološke razmere za proizvodnjo električne energije, predvsem v prvi polovici preteklega leta in potem še novembra.

HESS je sicer poleg električne energije, proizvedene na spodnji Savi, še 176 megavatnih ur električne energije proizvedla na sončni elektrarni Evrovartrade v Kisovcu.

V omenjeni krški družbi so dodali, da so po končanem enoletnem poskusnem obratovanju hidroelektrarne (HE) Brežice zanjo oktobra lani dobili uporabno dovoljenje. Ta odtlej deluje redno in ima vlogo edine stalno zasedene hidroelektrarne v verigi štirih na spodnji Savi. S HE Brežice je možno tudi upravljati in nadzirati delovanje gorvodnih hidroelektrarn in visokovodnega razbremenilnika na njenem akumulacijskem jezeru.

Na področju vzdrževanja so izvedli vsa lani načrtovana dela, kar je po oceni družbe zagotavljalo varno in zanesljivo proizvodnjo električne energije.

Na nekaterih sistemih, napravah in opremi posameznih hidroelektrarn so izvedli nekaj modifikacij, s katerimi so okrepili varnost in zanesljivost njihovega obratovanja ter omogočili lažje vzdrževanje.

Sicer pa so v preteklih tednih začeli prva redna za letos načrtovana vzdrževalna dela, so še sporočili iz HESS.

Veriga hidroelektrarn na spodnji Savi bo sicer končana, ko bodo zgradili njen zadnji člen oz. HE Mokrice. V skupini krške družbe Gen energija, v katero spada tudi HESS, sicer začetek gradnje HE Mokrice s polaganjem temeljnega kamna pričakujejo v jeseni.