c S
Pravnomočna še druga obtožnica proti Rotniku 24.02.2019 18:17 Maribor/Celje, 23. februarja (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču je po poročanju časnika Večer postala pravnomočna še druga obtožnica proti nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku, v kateri mu tožilstvo očita storitev kaznivih dejanj preprečitve dokazovanja in krive ovadbe. Še vedno pa se ni začela glavna obravnava na podlagi prve pravnomočne obtožnice.

Rotnik ima na celjskem sodišču sicer odprtih vrsto kazenskih zadev, pravnomočni pa sta torej zdaj dve obtožnici specializiranega državnega tožilstva.

10. januarja je po poročanju Večera postala pravnomočna obtožnica, v kateri je Rotnik obtožen kaznivega dejanja preprečitve dokazovanja in krive ovadbe, s čimer je po ocenah policije in tožilstva v davčnem postopku poskušal zabrisati sledi za izvorom svojega premoženja.

Rotnik ni edini obtoženi v tej zadevi. Soobtožena sta še njegova nekdanja odvetnica Varla Holec, tožilstvo jo bremeni krive ovadbe in pomoči pri preprečitvi dokazovanja, in hrvaški poslovnež Alexander Hrkač, ki se bo v postopku zagovarjal zaradi očitka krive izpovedbe.

Datum predobravnavnega naroka zoper trojico še ni razpisan.

Potem ko so kriminalisti začeli preiskovati sume, da je pri 1,43 milijarde evrov vrednem projektu šestega bloka Teša prišlo do izplačila podkupnin, je namreč Rotnikove osebne finance začela pregledovati finančna uprava, ki je ugotovila, da je razlika med njegovim premoženjem in uradnimi prihodki med letoma 2007 in 2011 znašala 4,73 milijona evrov.

Furs je Rotniku oktobra 2014 odmeril plačilo nekaj manj kot 1,6 milijona evrov dodatnega davka. Rotnik pa je šele po neuspeli reviziji na Vrhovnem sodišču lani poplačal dolg. Denar za to naj bi dobil pri Hrkaču, ki pa je bil ključna priča Rotnikove obrambe v postopku dokazovanja izvora premoženja pred Fursom, z njegovo pomočjo pa naj bi skušal tudi prikriti izvor svojega premoženja.

Večer ob tem danes poudarja, da še vedno ni določen datum začetka glavne obravnave zoper Rotnika v zvezi z njegovo prvo pravnomočno obtožnico. Gre za domnevno krajo dokumenta 7. novembra 2013, v katerem je finančni upravi prijavil, s koliko gotovine razpolaga. V tej zadevi Rotnik krivde na predobravnavnem naroku julija lani ni priznal.