c S
Fitch ohranil bonitetno oceno Italije, obeti negativni 24.02.2019 18:17 London, 23. februarja (STA) - Bonitetna hiša Fitch ni spremenila ocene za državni dolg Italije, ki se je v zadnjih mesecih zaradi šepajoče gospodarske rasti in javnofinančne ter ekonomske politike populistične vlade spet znašla pod drobnogledom finančnih trgov. Ocena ostaja pri BBB oz. dve stopnji nad ravnjo visokega tveganja (junk), obeti za v naprej pa so negativni.

Fitch je v petkovi večerni objavi, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, nanizal niz šibkosti gospodarstva zahodne slovenske sosede, sicer tretjega največjega v evrskem območju.

Izpostavil je visoko raven javnega dolga, ki je z nekaj več kot 2330 milijardami evrov v absolutnih številkah najvišja v EU, v deležu od BDP pa s 133 odstotki zaostaja le za tisto v Grčiji. Omenil je še odsotnost resnih strukturnih prilagoditev javne porabe in visoko raven političnega tveganja, ki je v Italiji stalnica. Še naprej pri Fitchu vidijo tudi tveganja v bančnem sektorju, ki se še ni znebil bremena slabih posojil.

Italijansko gospodarstvo ob tem že desetletja bolj ali manj stagnira oz. raste zelo počasi, v zadnjem času pa se je rast dodatno ohladila. Ob koncu 2018 je tako Italija tehnično zašla v recesijo, napoved letošnje rasti BDP pa se slabšajo.

Fitch jo je s predhodnih 1,2 odstotka oklestil na vsega 0,3 odstotka, medtem ko je populistična italijanska vlada, ki jo sestavljata Liga in Gibanje petih zvezd, letošnji proračun zasnovala na predpostavki enoodstotne rasti in na podlagi povečanja javne porabe ter ukrepov za pomoč šibkejšim slojem napoveduje izboljšanje gospodarske aktivnosti v nadaljevanju leta, čemur naj bi botrovala povečana zasebna potrošnja.

Omenjeni proračun, ki so ga v Rimu sprejeli šele po odprti konfrontaciji z Evropsko komisijo, predvideva primanjkljaj pri malenkost več kot dveh odstotkih BDP, a Fitch ga vidi pri 2,7 odstotka.

Med pozitivnimi vidiki medtem Fitch izpostavlja raznolikost italijanskega gospodarstva, predvsem na razvitem severu, ki se močno razlikuje od manj razvitega juga države, in razmeroma nizko zadolženost podjetij in gospodinjstev.

Italija z oceno BBB ostaja dve stopnji nad t. i. junk ravnjo. Pri bonitetni hiši Moody's je ocena Baa3 le eno stopnjo nad to ravnjo, pri Standard & Poor's pa je enaka kot pri Fitchu.

Da Italija ne zdrsne v junk območje, je pomembno tudi zato, ker Evropska centralna banka kot zavarovanje pri operacijah refinanciranja bank in v programih nakupov obveznic ne sprejema visoko tveganih dolžniških vrednostnih papirjev.