c S
Nova županja Kungote v stabilizacijo občinskih financ 25.02.2019 07:08 Kungota, 24. februarja (STA) - Nova županja Kungote Tamara Šnofl je bila ob prevzemu položaja soočena z nezavidljivim finančnim stanjem občine. "Prioritetna naloga je sanacija financ in stabilizacija finančnega poslovanja, saj je od tega nenazadnje odvisna tako kredibilnost poslovanja Občine Kungota kot tudi uresničitev zastavljenih projektov v prihodnje," je povedala za STA.

37-letna odvetnica, ki je kandidirala za županjo s podpisi volivcev, je s 55 odstotki podpore v drugem krogu lanskih volitev premagala prejšnjega župana Igorja Stropnika (SDS).

Po prevzemu položaja je takoj zavihala rokave. "Kot najprej sem se seznanila s finančnim stanjem občine, ki nikakor ni zavidljivo. Takoj sem ugotovila, da bo prva naloga sanacija financ, ki pa bo glede na dejansko stanje trajala nekaj časa," je povedala.

Tako kot novoizvoljeni župani v večini drugih občin se je s sodelavci najprej lotila priprave letošnjega proračuna občine. Ta je trenutno v javni obravnavi.

Letošnji občinski proračun bo predvidoma težak 5,2 milijona evrov in med drugim predvideva sanacijo dveh večjih plazov. "Predlog proračuna je investicijsko naravnan, navkljub vsem finančnim obveznostim, ki jih je občini nalaga zakonodaja. Za investicije poleg rednega vzdrževanja namenjamo kar 1,87 milijona evrov, kar je 35,9 odstotka vseh odhodkov proračuna," je navedla.

Poudarila je, da morajo zagotoviti nekaj manj kot 790.000 evrov za blago, storitve in investicije, ki so bile izvedene in tudi zapadle v plačilo lani, poravnati pa jih bo treba letos.

Za projekte, ki si jih je nekdanja članica dekliške skupine BBT zastavila v volilnem programu, je malo prostora. "V prvih dveh letih dosti prostora za investicijske konkretne projekte, ki so bili moja osebna želja, na žalost ne bo, prav zaradi katastrofalne nelikvidne finančne situacije. Bo pa to obdobje čas priprave in pridobivanja potrebnih dovoljenj in investicijske dokumentacije ter prijav na razpise za izvedbeni del v tretjem in četrtem letu mojega mandata," pravi.

Med njenimi cilji so izdelava desetletnih strategij ureditve komunalne in cestne infrastrukture ter razvoja turizma v občini, ureditev kanalizacije v Spodnji Kungoti in Juriju ter dvig sredstev za društva na področju kulture, športa in turizma. V Spodnji Kungoti želi urediti sodoben športno rekreacijski park z večnamenskim medgeneracijskim centrom, na območju Svečine, Plača in Jurija pa primerno turistično infrastrukturo.

"V roku treh let moramo narediti in se odločiti za tip modela javno-zasebnega partnerstva za Svečinski grad. V Zgornji Kungoti pa je treba privabiti nove investitorje v industrijsko cono Plintovec," je izpostavila.

V začetku januarja je razrešila dosedanjo direktorico občinske uprave Simono Bauman, ki jo je nadomestil vršilec dolžnosti direktorja Dejan Flakus. "Smo v fazi priprave javnega natečaja. Izjemno pomembno je, da je na tem mestu človek, ki mu kot županja povsem zaupam in da se po stroki tudi dopolnjujeva kot ekipa. Verjamem, da bom okoli sebe imela ekipo ljudi, ki bo najboljša za občino," je še povedala.