c S
RTH v zapiranju čaka na vladno potrditev programa dela 25.02.2019 07:12 Trbovlje, 24. februarja (STA) - V Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki naj bi ga po novih načrtih zaprli do konca prihodnjega leta, so pripravili program dela, ki ga mora vlada potrditi do konca marca. Letos naj bi končali sanacijska dela, prihodnje leto pa so v načrtu postopki za izpeljavo likvidacije, je za STA povedal prvi mož RTH Janez Žlak.

Rudnik je letos prešel v redno likvidacijo, za upravitelja pa so v tem postopku imenovali dosedanjega direktorja RTH Janeza Žlaka. Po njegovih besedah postopka izbrisa rudnika po rudarski zakonodaji in likvidacije po zakonu o gospodarskih družbah tečeta vzporedno.

Ali bo vse končano do konca leta 2020, ni odvisno samo od rudnika, saj gre, kot je pojasnil Žlak, "za ogromno pravnih postopkov, ki so stvar pravnih institucij". Da pa bo RTH lahko opravil svoje delo, bodo morali delavce zagotovili prek zunanjih izvajalcev, pogodb za določen čas ali podjemnih pogodb, je dodal.

Višina sredstev, ki jih RTH za to potrebuje, bo znana po potrditvi programa zapiranja rudnika na vladi in po potrditvi rebalansa proračuna za letos oz. proračuna za prihodnje leto. Žlak je povedal, da bo del sredstev RTH zagotovil tudi prodajo premoženja, in sicer različne opreme, materiala in službenih vozil.

RTH bo za program zapiralnih del po posameznih programskih sklopih, ekološko-prostorsko sanacijo in postopke za zapustitev rudnika iz proračuna prejel 3,1 milijona evrov. Gre za del sredstev iz sklepa o državnih pomočeh za zapiralne ukrepe med letoma 2010 in 2018, ki niso bila porabljena v celoti.

Novela zakona o zapiranju rudnika, s katero se je vnovič podaljšal rok za zapiranje, je začela veljati konec lanskega leta. Zakon družbi omogoča, da vse postopke izpelje ne glede na to, da ji je z letošnjim letom ugasnila rudarska pravica. Prvič so zapiranje rudnika predstavili leta 2014, in sicer do konca lanskega leta.