c S
V Štore Steel urejajo novo luščilno linijo 25.02.2019 07:23 Štore, 24. februarja (STA) - Železarna Štore Steel bo uredila novo luščilno linijo, s katero bo zmogljivost proizvodnje luščilnih jekel na letni ravni povečala za 20.000 ton. Linija bo predvidoma pričela obratovati v drugi polovici leta. Naložba je ocenjena na 3,5 milijona evrov.

Oprema za novo luščilno linijo, ki bo v svoji sestavi vsebovala tudi robkalni in polirni stroj, avtomatsko kontrolno napravo in pakirno napravo s tehtnico, je izdelana, ni pa še dostavljena, je za STA povedal direktor družbe Jani Jurkošek. Glavna oprema, za katero so pogodbo marca lani podpisali z italijanskim podjetjem MAIR, naj bi bila dostavljena naslednji mesec.

Z odločitvijo za naložbo v Štore Steel sledijo zahtevam trga in enemu od strateških cilj podjetja, to je dvig obsega finalizacije izdelkov in posledično dvig dodane vrednosti, je dejal Jurkošek.

Nova linija bo imela tehnično kapaciteto 30.000 ton letno, realno pa se bo skupna kapaciteta proizvodnje luščenega jekla na vseh treh luščilnih strojih povečala na 60.000 ton. Linija, dolžine približno 65 metrov, bo umeščena v obstoječo halo hladne predelave. Z novo linijo bodo v štorski železarni povečali produktivnost in znižali stroške obdelave jekel.

Po navedbah Štore Steel se prodaja in s tem proizvodnja luščilnih jekel iz leta v leto povečuje. Tako je proizvodnja luščenih jekel od leta 2012 do leta 2017 porasla za skoraj 100 odstotkov. Vrednost prodaje luščenih jekel je v letu 2017 že dosegla 28,3 odstotka skupne prodaje podjetja.

Cilj za leto 2018 je bil doseči 40.000 ton prodaje luščenih jekel, kar je zgornja meja tehničnih kapacitet luščenja. Povpraševanje na trgu je takšno, da bi lani lahko že presegli 45.000 ton prodaje tovrstnih jekel, še navajajo v štorski železarni.