c S
Komisarka za konkurenco Vestagerjeva na obisku v Sloveniji 25.02.2019 07:39 Bruselj/Ljubljana, 25. februarja (STA) - Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager bo danes na obisku v Sloveniji, kjer se bo ločeno srečala z ministrom za finance Andrejem Bertoncljem in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Po pričakovanjih bo ob njenem obisku v ospredju pozornosti možnost rahljanja zavez za NLB v okviru procesa privatizacije banke.

Na ministrstvu za finance so za STA povedali, da gre za spoznavno srečanje in da načrtujejo, da bosta minister in komisarka govorila tudi o možnosti rahljanja zavez za NLB, ki do prodaje preostanka deleža države v skladu z zavezami še omejujejo banko.

Slovenija namerava predvideni prodajni postopek banke izvesti do konca, a meni, da bi bilo za nadaljnji razvoj NLB dobro, da bi se odpravile veljavne omejitve, pri čemer je ključno vprašanje prodaje hčerinske zavarovalnice NLB Vita do konca tega leta.

Evropska komisija je nedavno potrdila, da je v stiku s slovenskimi oblastmi glede NLB, a obenem poudarila, da na splošno od članic EU pričakuje spoštovanje zavez glede državnih pomoči v določenih rokih.

Minister Počivalšek, ki se z Vestagerjevo še ni srečal, vidi komisarkin obisk kot priložnost za predstavitev dela na področju notranjega trga in prizadevanj za izboljšanje zakonodajnega okvira na področju varstva konkurence, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Komisarka se bo v Ljubljani sestala tudi z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Vojmirjem Urlepom in direktorjem agencije za varstvo konkurence Andrejem Matvozom ter na odprti seji s predsedniki odborov državnega zbora za zadeve EU, finance in gospodarstvo ter drugimi poslanci.

Vestagerjeva, ki prihaja iz Danske, je sicer po nedavni raziskavi agencije za javne zadeve in komunikacije Burson Cohn & Wolfe (BCW) ter Euractiva najbolje ocenjena članica komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja in favoritinja za predsednico naslednje komisije.