c S
Magna International lani z rekordno prodajo 22.02.2019 14:47 Toronto, 22. februarja (STA) - Kanadski avtomobilski velikan Magna International je lani ustvaril 40,8 milijarde dolarjev (35,6 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 12 odstotkov več kot predlani in največ doslej. Tudi graška podružnica Magna Steyr, ki je zgradila lakirnico v Hočah, je občutno povečala prihodke.

Čisti dobiček je lani dosegel nekaj manj kot 2,3 milijarde dolarjev (2,01 milijarde evrov) oz. 4,6 odstotka več kot predlani, so v družbi objavili na svojih spletnih straneh.

V zadnjem lanskem četrtletju so se prihodki od prodaje povečali za 4,7 odstotka na 10,14 milijarde dolarjev (8,85 milijarde evrov), čisti dobiček pa se je znižal za 18,4 odstotka na 456 milijonov dolarjev (398 milijonov evrov).

Tudi Magnina graška podružnica, Magna Steyr, je lani po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA občutno povečala prihodke. Dokončni podatki še niso znani, po začasnih pa so dosegli med 6,9 in 7,3 milijarde dolarjev (med 6 in 6,4 milijarde evrov). Predlani so znašali šest milijard dolarjev.

Največ zaslug za takšno rast prihodkov imata po navedbah avstrijske tiskovne agencije začetek proizvodnje Jaguarjevega modela i-pace in uspešno nadaljevanje proizvodnje jaguarja e-pace, ki je s proizvodnih trakov v Gradcu prvič zapeljal v tretjem četrtletju 2017.Graška tovarna, edini Magnin obrat, v katerem poteka končna izdelava vozil, proizvodnjo širi tudi v Slovenijo, kjer je v Hočah zgradila lakirnico. Strojev sicer še niso zagnali.