c S
Inflacija v EU januarja nižja 22.02.2019 13:11 Luxembourg, 22. februarja (STA) - Inflacija v EU je bila januarja 1,5 odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot decembra in januarja lani, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Urad je obenem potrdil prvo oceno januarske inflacije v območju evra, ki je bila 1,4-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke nižje kot decembra in 0,1 odstotne točke višje kot januarja lani.

Najnižje stopnje inflacije so imele januarja Grčija (0,5 odstotka) ter Hrvaška in Portugalska (obe 0,6 odstotka). Najvišje stopnje so imele Romunija (3,2 odstotka), Latvija (2,9 odstotka) ter Madžarska in Estonija (obe 2,8 odstotka). V primerjavi z lanskim decembrom se je stopnja inflacije znižala v 16 državah članicah, zvišala se je v sedmih, v petih pa je ostala nespremenjena.

V Sloveniji je bila inflacija januarja 1,2-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke manj kot decembra in 0,5 odstotne točke manj kot januarja lani.

K januarski inflaciji v območju evra so največ prispevale podražitve v storitvenem sektorju, to je 0,70 odstotne točke. Cene hrane, alkohola in tobaka so prispevale 0,36 odstotne točke, cene energentov 0,26 odstotne točke, cene neenergetskih industrijskih proizvodov pa 0,06 odstotne točke.

Januarska inflacija v območju evra se je tako še dodatno oddaljila od ciljne inflacije Evropske centralne banke (ECB). Srednjeročni cilj osrednje denarne ustanove območja skupne evropske valute je namreč malenkost pod dvema odstotkoma.