c S
Gospodarsko razpoloženje februarja slabše 22.02.2019 11:58 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je februarja poslabšalo tako na mesečni kot na letni ravni. Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila pri 9,2 odstotne točke, kar je 3,1 odstotne točke nižje kot januarja in 5,3 odstotne točke nižje kot februarja lani, kažejo podatki statističnega urada.

Na znižanje mesečne vrednosti so vplivali kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za dve odstotni točki), med potrošniki in v trgovini na drobno (v obeh primerih za 0,5 odstotne točke) ter v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu na mesečno spremembo gospodarske klime ni vplival.

Poslabšanje kazalnika na letni ravni so statistiki pripisali predvsem znižanju kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 4,1 odstotne točke). Negativno so na ta kazalnik vplivali še kazalniki zaupanja med potrošniki (za eno odstotno točko), v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke) in v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih se je medtem zvišal za 0,2 odstotne točke.

Statistični urad je danes objavil tudi podatke o poslovnih tendencah, ki kažejo, da je bila vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih februarja za pet odstotnih točk nižja kot v prejšnjem mesecu in za deset odstotnih točk nižja kot februarja lani. Od dolgoletnega povprečja je bila za dve odstotni točki višja.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila februarja za deset odstotnih točk nižja kot januarja, in sicer predvsem zaradi nižje vrednosti kazalnika prodaje. V primerjavi z lanskim februarjem se je znižala za eno odstotno točko, v primerjavi z dolgoletnim povprečjem pa se je zvišala za štiri odstotne točke.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila februarja na mesečni ravni nespremenjena, na letni ravni pa nižja za štiri odstotne točke. Od dolgoletnega povprečja je bila za 31 odstotnih točk višja.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila februarja za eno odstotno točko nižja kot januarja in za eno odstotno točko višja kot februarja lani. V primerjavi z dolgoletnim povprečjem se je zvišala za 14 odstotnih točk.