c S
Evropske borze neenotno; cenejša nafta, nespremenjen evro 22.02.2019 07:30 London/Frankfurt/Pariz, 21. februarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes niso našli enotne smeri, potem ko je v večjem delu Azije vladalo veliko bolj optimistično vzdušje. Nafta se je nekoliko pocenila, tečaj evra pa se skorajda ni spremenil.

Prevladujoča tema med vlagatelji na borzah so še vedno kitajsko-ameriška trgovinska pogajanja. Kot je razbrati iz različnih poročil, nameravajo pogajalci nadaljevati pogovore na več področjih, med drugim patentov, storitev, tehnoloških transferjev in denarnih enot.

Najnovejši gospodarski kazalniki sicer niso v celoti prepričali vlagateljev. Tako je nemško gospodarstvo sicer v januarju beležilo rast, vendar pa se je ob rasti v storitvenem sektorju padanje v industriji pospešilo. Gospodarska rast v območju evra je februarja kljub rahli pospešitvi ostala skromna.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,13 odstotka in trgovanje zaključil pri vrednosti 3263,70 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,19 odstotka, medtem ko se v Parizu indeks CAC 40 ni spremenil. Izven območja evra se je indeks borze v Londonu FTSE 100 znižal za 0,85 odstotka, za kar so zaslužni visok tečaj britanskega funta ter slabši poslovni rezultati nekaterih podjetij, med njimi družbe Centrica, ki ima v lasti British Gas.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,09 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,47 odstotka. Je pa v Zürichu indeks SMI pridobil 0,19 odstotka vrednosti.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,30 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,27 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,35 odstotka.

Tečaj evra se je komaj kam premaknil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1350 dolarja, kar je le malenkost več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1354 dolarja oz. 0,12 centa več kot v sredo.

Cene nafte so se danes nekoliko znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 56,95 dolarja, kar je 21 centov manj kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za štiri cente na 67,04 dolarja.