c S
Koprski občinski svet sprejel proračun za leto 2019 22.02.2019 07:30 Koper, 21. februarja (STA) - Koprski občinski svet je na današnji pričakovano in brez glasu proti sprejel občinski proračun za leto 2019 ter tudi letni načrt ravnanja s stvarnim in finančnim premoženjem občine. Župan Aleš Bržan je poudaril, da gre za razvojno naravnan proračun in da so kljub že prevzetim obveznostim uspeli vanj uvrstiti tudi nekatere nove projekte.

Občina je bila do zdaj v režimu začasnega financiranja, zato je župan podal predlog za obravnavo po skrajšanem postopku. Za pripravo slabih 70 milijonov evrov težkega proračuna so imeli na voljo kratek čas, kljub temu pa so zastavili novo usmeritev v delovanju in dokument pripravili skupaj z lokalno skupnostjo, je uvodoma poudaril Bržan.

Proračunski dokument je po njegovih besedah razvojno naravnan, saj so kljub številnim prevzetim finančnim obveznostim od prejšnjega vodstva občine - občina je med drugim za letos predvidela dodatno zadolževanje v višini nekaj več kot 4,5 milijona evrov - uspeli vanj uvrstiti tudi nove projekte. Tako bodo še letos pristopili k izdelavi občinskega prostorskega načrta in pripravi Strategije 2035 kot krovnih dokumentov razvojne usmeritve občine. Poleg tega so posebno pozornost namenili tudi skrbi za mlade in sociali, je med drugim navedel Bržan.

Bivši župan Boris Popovič (Koper je naš) je v razpravi opozoril na obljube sedanjega vodstva o investicijah v kanalizacijsko infrastrukturo na podeželju, od katere letos po njegovih besedah ne bo nič. Prav tako je ponovno zavrnil, da bi lani izpeljane naložbe bremenile proračun v višini 20 milijonov evrov, kot je pred dnevi navedel Bržan. "Vse tisto, kar ste obljubljali pred volitvami, je nemogoče dokončati v štirih letih, kaj šele v enem, in to bodo ljudje spoznali," je še bil kritičen Popovič ter dodal, da je je treba občanom jasno povedati, da nove šole na Škofijah letos ne bo.

Janez Starman iz županove Liste Aleša Bržana pa je opozoril, da bi proračun za leto 2019 lahko že pred volitvami sprejela prejšnja opcija, ter da sami vedo, zakaj tega niso storili.

Iz ostalih svetniških skupin je bilo slišati podobne ugotovitve, in sicer, da je predlog proračuna takšen, kot je pač lahko glede na dane razmere. Marijan Križman (SD) je razlog za to videl v "pretiranem zadolževanju v preteklosti". Alan Medveš (Levica) je navedel "16-letno zapuščino prejšnjega župana", a hkrati ocenil, da dokument odraža razvojno naravnanost.

Od 31 prisotnih svetnikov jih je za sprejem proračuna glasovalo 27, štirje pa so bili vzdržani.