c S
Italija zaradi pravil o prtljagi kaznovala Ryanair in Wizzair 22.02.2019 07:31 Milano, 21. februarja (STA) - Italijanski varuh konkurence je zaradi politike prevoza prtljage danes kaznoval nizkocenovna letalska prevoznika Ryanair in Wizzair. Irski Ryanair bo moral plačati tri milijone, madžarski Wizzair pa en milijon evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oba prevoznika potnikom omogočata, da na krov s sabo brezplačno prinesejo le en manjši kos prtljage, ki ga lahko spravijo pod sedež pred sabo. Za večje torbe in kovčke morajo že plačati.

Varuh konkurence v Italiji je presodil, da večina letalskih potnikov potuje z večjo torbo od te, ki jo lahko brezplačno prepeljejo z omenjenima prevoznikoma. Zato zaračunavanje od pet do 25 evrov za tovrstno prtljago pomeni zviševanje cene letalskih vozovnic na netransparenten način.

Ryanair, ki je novo politiko napovedal avgusta lani, je sicer v preteklih mesecih obtožbe zavrnil. Med drugim je izpostavljal večjo točnost letov zaradi hitrejšega vkrcavanja na letala.