c S
DUTB izvršila vladni sklep glede Istrabenz Turizma 21.02.2019 15:53 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v torek izvršila sklep vlade iz minulega tedna glede družbe Istrabenz Turizem, ki je lastnica šestih portoroških hotelov. Iz Istrabenza so sporočili, da je DUTB kot največji upnik v sredo odpoklicala vse finančne terjatve do njih in napovedala unovčenje zavarovanj s prenosom delnic Istrabenz Turizma.

DUTB je ob odpoklicu terjatev - teh je bilo za nekaj več kot 109 milijonov evrov - tako odrekla soglasje k prodaji delnic turistične družbe, ki ima v lasti šest hotelov ob portoroški promenadi (Mind Hotel Slovenija, Grand Hotel Portorož, Wellness Hotel Apollo, Hotel Riviera, Act-ION Hotel Neptun in Socializing Hotel Mirna), ter napovedala unovčenje zavarovanja preko prenosa zastavljenih delnic Istrabenz Turizma na podlagi pogodbe o finančnih zavarovanjih, so iz krovnega holdinga Istrabenz sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Kot posledica tega bo prišlo do zmanjšanja zadolženosti Istrabenza, so še sporočili iz koprskega holdinga in dodali, da bodo glede preostanka obveznosti vodili pogovore s finančnimi upniki o njihovem reguliranju.

Vlada je minuli teden kot skupščina t. i. slabe banke odločila, da ustavi prodajo delnic Istrabenz Turizma, s katerimi so zavarovane terjatve slabe banke do holdinga Istrabenz. Vlada se je za unovčitev zavarovanja po pojasnilih državnega sekretarja Metoda Dragonje odločila zaradi kršitev sporazuma o finančnem prestrukturiranju Istrabenza in pogodbe o prestrukturiranju dolgov.

DUTB mora po sklepu vlade ustanoviti posebno namensko družbo, na katero bo prenesla pridobljene delnice družbe Istrabenz Turizem. Po ustanovitvi namenske družbe bodo predvidoma stekli postopki za javno prodajo ali za dokapitalizacijo te družbe. Pri tem država neposredno s proračunskim denarjem ne bo sodelovala, se bodo pa, tako Dragonja, "izkoristili investicijski potenciali državnih skladov, poleg tega se želi v lastništvo te družbe privabiti tudi druge tipe vlagateljev, ki doslej niso sodelovali v turističnem sektorju".

Konkretno o imenih Dragonja ni govoril. Med interesenti za Istrabenz Turizem je bila sicer tudi Kapitalska družba (Kad) skupaj s svojo Modro zavarovalnico.

Vladna odločitev je del izvrševanja strategije razvoja turizma, ki med drugim predvideva lastniško in upravljalsko konsolidacijo pomembnih turističnih družb in je korak na poti k državnemu turističnemu holdingu.

Kakšna bo končna podoba turističnega holdinga in koliko bo državo stala lastniška konsolidacija - lastništvo podjetij je razdeljeno med različne državne lastnike in nekatere zasebne - zaenkrat sicer uradno ni znano. V holdingu naj bi bile ob Istrabenz Turizmu še družbe Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Hit, Thermana, Terme Olimia, Adria turistično podjetje in Unitur. Družbe naj bi upravljal SDH, ki naj bi ga dokapitalizirali za okoli 90 milijonov evrov.

Še en pomemben korak v procesu konsolidacije turističnih naložb je bil narejen minuli teden, ko je družba Sava svoj delež v Hotelih Bernardin, ki upravlja z drugim pomembnim sklopom hotelov ob Obali, povečala s 45,45 odstotka na 55,77 odstotka.