c S
Vlada podrobneje določila takso na pretovor za financiranje drugega tira 21.02.2019 14:38 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Vlada je z uredbo določila vrste tovora in jih uvrstila v posamezne kategorije za odmero takse na pretovor. Takso na pretovor bodo začeli obračunavati s 1. marcem, sredstva pa bodo namenjena odplačevanju posojil za financiranje drugega tira.

Uredba podrobneje opredeljuje pet kategorij tovora, in sicer so to generalni tovori, sipki in razsuti tovori, tekoči tovori, kontejnerji ter avtomobili. Tovor, ki ni vključen v katero od opredeljenih kategorij, bodo uvrstili med generalni tovor.

Kot so po današnji seji sporočili iz vlade, bodo takso začeli obračunavati s 1. marcem, sredstva pa bodo uporabljena izključno kot vir plačila za dosegljivost, ki je obveznost države do družbe 2TDK. Slednja je zadolžena za vodenje projekta drugega železniškega tira med Divačo in Koprom.

Plačilo za dosegljivost se bo začelo izplačevati z začetkom obratovanja drugega tira, do takrat pa se bodo namenska sredstva zbirala v državnem proračunu.

Poleg takse na pretovor bo država posojila za drugi tir odplačevala tudi s pribitkom k cestnini za tovorna vozila na določenih delih slovenskega avtocestnega omrežja, in sicer na odsekih med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom, ki velja od začetka leta. Oba omenjena vira namerava država pobirati v času koncesijskega obdobja, in sicer od letošnjega leta do leta 2063.