c S
Primorski tehnološki park želi spremeniti podjetniško miselnost na Goriškem 21.02.2019 13:16 Nova Gorica, 21. februarja (STA) - Ob 19. obletnici delovanja Primorskega tehnološkega parka (PTP) so v sodelovanju Regijsko razvojno agencijo in novogoriško občino danes pripravili srečanje podjetnikov Goriške regije z naslovom Spreminjamo pravila igre. Ob tej priložnosti so prikazali dinamiko poslovanja podjetij na Goriškem in v njihovem inkubatorju.

Od leta 2000, ko je bil ustanovljen PTP, so v inkubator sprejeli 202 podjetji in startup ekip. Vsa inkubirana podjetja danes zaposlujejo 746 ljudi in ustvarjajo 114 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

Pet podjetij z najboljšimi kazalci iz podjetniške skupnosti PTP je v letu 2017 ustvarilo v povprečju 103.272 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Med podjetji, mlajšimi od pet let, pa jih prvih pet z najboljšimi rezultati zaposluje 42 ljudi, je za STA povedala direktorica PTP Tanja Kožuh.

Primorski tehnološki park združuje v poslovni stavbi v Vrtojbi trenutno več kot 70 podjetij. Od leta 2013 v njihovih prostorih ponujajo tudi prostor za sodelo (coworking), ki je doslej pritegnil pestro internacionalno zasedbo podjetnikov iz Nizozemske, Brazilije, ZDA, Italije in Slovenije.

Svoje storitve podjetnikom in mladim PTP ponuja brezplačno, saj sredstva za izvajanje podjetniških programov pridobivajo s kandidiranjem na različnih EU skladih, iz katerih pridobijo približno 80 odstotkov vseh potrebnih sredstev. Preostalih 20 odstotkov pa prispevajo občine solastnice in sponzorji.

Za potrebe razvoja znanja in kompetenc podjetnikov je PTP samo v letu 2018 iz različnih evropskih virov pridobil 350.000 evrov. Največ, 200.000 evrov, so investirali v osebna mentorstva, ki jih izvajajo izkušeni podjetniki in člani njihovih ožjih vodstvenih ekip. 80.000 evrov je PTP investiral v pridobivanje ključnega znanja, ki ga podjetniki nujno potrebujejo za razvoj in rast. V tem okviru je bilo organiziranih 36 specializiranih tematskih delavnic, prilagojenih potrebam podjetnikov.

PTP je sicer ena redkih ustanov, ki načrtno že 15 let vlaga v razvoj kompetenc podjetnosti pri mladih. Tako so lani 70.000 evrov vložili v mlade med 12 in 29 letom. Kar 500 osnovnošolcev in dijakov v Novi Gorici in okolici je v zadnjih petih letih v programih PTP brezplačno pridobilo izkušnje, kako na podjeten način razvijati lastne ideje. Tekmovanju v podjetnosti mladih POPRI pa so razširili na območje celotne države.