c S
Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih januarja višje 21.02.2019 11:40 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Cene industrijskih proizvodov so se januarja na mesečni ravni zvišale za 0,3 odstotka, v primerjavi z januarjem lani pa za 1,1 odstotka, je danes sporočil državni statistični urad. V primerjavi z decembrom so se izraziteje zvišale v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov.

Med skupinami dejavnosti po namenu porabe industrijskih proizvodov so se januarja glede na december zvišale cene proizvodov za investicije (za 1,1 odstotka) in cene surovin (za 0,2 odstotka). Znižale so se cene energentov (za 0,3 odstotka) in proizvodov za široko porabo (za 0,1 odstotka).

Cene proizvodov so se glede na mesec prej izraziteje zvišale v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (za 3,9 odstotka) ter v proizvodnji nekovinskih mineralnih izdelkov (za 1,5 odstotka). Izraziteje pa so se znižale cene v proizvodnji tekstilij (za 1,1 odstotka).

Na letni ravni so se najizraziteje zvišale cene v oskrbi z električno energijo (za 5,6 odstotka), opazneje znižale pa cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (prav tako za 5,6 odstotka).