c S
Evropske borze z izjemo londonske uvodoma v zelenem 21.02.2019 11:04 London/Frankfurt/Pariz, 21. februarja (STA) - Osrednji indeksi evropskih borz se v uvodnem delu trgovanja z izjemo londonske gibljejo v zelenem. Vlagatelji so po poročanju tujih agencij optimistični glede razpleta trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko, z manj optimizma pa jih navdaja bližajoči se brexit, ki bi se lahko zgodil brez dogovora med EU in Veliko Britanijo.

Veliko podrobnosti o trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko ni znanih, je pa ameriški predsednik Donald Trump pred dnevi ocenil, da "dobro potekajo", vendar pa so "zelo kompleksna".

Okoli 9.45 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,26 odstotka nad izhodiščem. DAX na borzi v Frankfurtu se zvišuje po 0,32-odstotni stopnji, CAC 40 na borzi v Parizu pa po 0,17-odstotni. V zelenem sta tudi osrednja indeksa na borzah na Dunaju in v Zürichu.

Londonski FTSE 100 je medtem 0,26 odstotka pod izhodiščem. Združeno kraljestvo naj bi iz Evropske unije izstopilo 29. marca. A malo več kot mesec dni pred brexitom britanski parlament še ni potrdil ločitvenega sporazuma z EU. Glavni kamen spotike je za številne britanske poslance irsko varovalo, s katerim naj bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Vrednost evra se je rahlo zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1353 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,07 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,1342 dolarja.

Azijske borze so sklenile neenotno. V Hongkongu je Hang Seng pridobil 0,41 odstotka, v Tokiu Nikkei 225 0,15 odstotka, v Singapurju pa STI 0,02 odstotka. V Šanghaju se je SSE Composite medtem znižal za 0,34 odstotka, v Seulu pa Kospi za 0,05 odstotka.