c S
Komisarka za konkurenco Vestagerjeva v ponedeljek v Sloveniji 21.02.2019 11:02 Bruselj/Ljubljana, 21. februarja (STA) - Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager bo v ponedeljek na obisku v Sloveniji, kjer se bo ločeno srečala z ministrom za finance Andrejem Bertoncljem in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Po pričakovanjih bo ob njenem obisku v ospredju pozornosti možnost rahljanja zavez za NLB v okviru procesa privatizacije banke.

Na ministrstvu za finance so za STA povedali, da gre za spoznavno srečanje in da načrtujejo, da bosta minister in komisarka govorila tudi o možnosti rahljanja zavez za NLB, ki do prodaje preostanka deleža države v skladu z zavezami še omejujejo banko.

Slovenija je v prodajnem postopku uspela prodati 65 odstotkov delnic NLB, slabih deset odstotkov, konkretno deset odstotkov minus delnica, pa je ostalo neprodanih in naj bi jih država prek borze v skladu s terminskim načrtom prodala do konca tega leta. Tako je minister Bertoncelj stanje povzel pred dnevi v Bruslju.

Slovenija po Bertoncljevih besedah zavzema stališče, da bodo prodajo nadaljevali, a da bi bilo za nadaljnji razvoj NLB dobro, da bi se odpravile omejitve na področju opravljanja storitev lizinških poslov in faktoringa ter zapiranja poslovalnic, predvsem pa je ključno vprašanje prodaje hčerinske zavarovalnice NLB Vita do konca tega leta.

Minister zatrjuje, da bodo nadaljevali prodajo preostalih desetih odstotkov minus delnica, tako da pridejo do ciljnega rezultata - da je država lastnica 25 odstotkov in delnice. Izpostavlja, da gre za vmesno, prehodno obdobje do maja oziroma junija, v katerem želijo najti zadovoljive rešitve.

O podrobnostih te rešitve minister pred dobrim tednom dni v Bruslju ni želel govoriti, razmišlja pa se po njegovih besedah v smeri zamrznitve pravic za neprodanih deset odstotkov v zameno za spremembo zavez.

Država je lani delno privatizirala NLB, za katero so po sanaciji leta 2013 veljali omejevalni ukrepi, ki so ji preprečevali konkurenčno prednost pred drugimi bankami, ter izravnalni ukrepi, ker je država delno prodajo večkrat odložila. Lastniki 65 odstotkov banke so postali različni vlagatelji iz Slovenije, Evrope in sveta.

Ker pa prodaja celotnega državnega lastniškega paketa v višini 75 odstotkov minus ene delnice ni bila izvedena do konca lanskega leta, za NLB še vedno veljajo določene omejitve in zahteve. Država mora, kot rečeno, v skladu z zavezami letos prodati še deset odstotkov NLB minus delnica.

Evropska komisija je nedavno potrdila, da je v stiku s slovenskimi oblastmi glede NLB, a obenem poudarila, da na splošno od članic EU pričakuje spoštovanje zavez glede državnih pomoči v določenih rokih.

V Sloveniji je sicer trenutno zelo aktualno tudi vprašanje Abanke, tretje največje banke v državi, ki jo mora država v skladu z zavezami, danimi Evropski komisiji v zameno za odobritev državne pomoči konec leta 2013, izpeljati do sredine letošnjega leta. Rok za oddajo zavezujočih ponudb je 11. marec. Najresnejša kandidata za nakup naj bi bila sklad Apollo, ki ima v Sloveniji v lasti Novo KBM, in madžarska banka OTP, danes piše Večer.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je zato nasprotnikom prodaje državnih bank pred časom obljubil, da bodo za Abanko preučili alternativne lastniške scenarije, a da prodaja poteka po zarisani časovnici. Rezultati analize še niso znani, a Dragonja je že takrat ocenil, da ni realno, da se takšna alternativa vzpostavi.

Če bi Abanka ostala v državni lasti, bi bilo treba spremeniti strategijo upravljanja z državnim premoženjem, o ustavitvi prodaje pa bi se morala Slovenija še pred tem izpogajati tudi pri Evropski komisiji, kar je zamuden proces. Prodajni postopek medtem, kot navedeno, počasi prehaja v sklepno fazo.

Tudi minister Počivalšek se s komisarko Vestagerjevo še ni sestal, zato komisarkin obisk v Sloveniji vidi kot priložnost za predstavitev dela ministrstva na področju notranjega trga in prizadevanj ministrstva za izboljšanje zakonodajnega okvira na področju varstva konkurence, so za STA pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je po navedbah ministrstva namreč nosilni resor za implementacijo evropske direktive o krepitvi vloge organov članic, pristojnih za konkurenco, za učinkovitejše izvajanje pravil konkurence in zagotavljanje pravilnega delovanja notranjega trga. Ob tem so na ministrstvu pojasnili, da je predvideno kratko, polurno srečanje.

Komisarka naj bi ob obisku med drugim govorila tudi s predstavniki agencije za varstvo konkurence ter na odprti seji s predsedniki odborov državnega zbora za zadeve EU, finance in gospodarstvo ter drugimi poslanci.

Iz komisarkine tiskovne službe za zdaj še niso odgovorili na vprašanja STA, kaj bodo njena sporočila sogovornikom v Sloveniji in katere teme bodo v ospredju.

Vestagerjeva, ki prihaja iz Danske, je sicer po nedavni raziskavi agencije za javne zadeve in komunikacije Burson Cohn & Wolfe (BCW) ter medijskega partnerja Euractiv najbolje ocenjena članica Evropske komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja in favoritinja za predsednico naslednje komisije.

V raziskavi so se sicer najbolje odrezali člani komisije z močno, izpostavljeno vlogo. Vestagerjeva, komisarka za konkurenco, vodi resor, v katerem ima komisija izključno pristojnost in s tem močno vidnost, je ob predstavitvi raziskave izpostavil predstavnik Euroactiva Frederic Simon.

Vestagerjeva je tudi sicer najbolj priljubljena komisarka v Bruslju. Omenja se kot najresnejša kandidatka za ekipo, s katero bodo evropski liberalci (Alde) nastopili na evropskih volitvah. Člani te liberalne volilne ekipe naj bi bili sicer znani proti koncu marca.

Problem je sicer v tem, da socialnoliberalna stranka Vestagerjeve ni v trenutni vladni koaliciji, tako da je vprašanje, ali lahko v igri za visoke položaje v EU računa na podporo svoje države, ki je sicer v takšnih procesih pomembna.