c S
Fed namerava kmalu naznaniti konec procesa zmanjševanja svoje bilance 21.02.2019 08:28 Washington, 21. februarja (STA) - Povzetki razprav januarskega zasedanja Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) napovedujejo skorajšnjo napoved konca zmanjševanja po zadnji krizi leta 2008 napihnjene bilance centralne banke. Obrestna politika bo odvisna od razmer v gospodarstvu.

Povzetki razprav kažejo, da ni soglasja o tem, ali bodo letos sploh še zvišali ključno obrestno mero. Vse bo odvisno od gospodarstva. Če se bo trdna rast nadaljevala, bo Federal Reserve (Fed) kasneje v letošnjem letu povišala ključno obrestno mero, sicer pa ne.

Člani FOMC so namreč opazili, da so se obeti od decembra poslabšali, pri čemer opozarjajo na divjanja finančnih trgov, upočasnitev gospodarske rasti, padanje potrošniškega in poslovnega zaupanja, naraščanje trgovinskih napetosti in zaprtje vlade.

Večina članov FOMC ni mogla mimo vpliva njihove politike na borze in so se zavzeli za potrpežljiv pristop, da dobijo bolj jasno podobo mednarodnega gospodarstva, mednarodne trgovine in domače inflacije.

Z zmanjševanjem bilance, kar vpliva na rast dolgoročnih obresti, namerava FOMC prenehati do konca leta, kmalu pa naj bi to tudi uradno naznanili.