c S
Na kratko iz gospodarstva 21.02.2019 07:25 Ljubljana, 20. februarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Finančni minister Andrej Bertoncelj je danes gostil generalnega direktorja stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) Klausa Reglinga, so sporočili z ministrstva. Pogovor je bil prvo uradno srečanje med sogovornikoma. Največ pozornosti sta namenila aktualnim predlogom za poglobitev gospodarske in denarne unije (EMU). Razprava o tem na ravni EU teče že nekaj časa, namen poglobitve pa je povečati odpornost na prihodnje šoke oz. potencialne nove finančne krize. Med ključnimi prioritetami v tej fazi poglabljanja EMU je dokončanje bančne unije z manjkajočim tretjim stebrom, skupnim jamstvom za bančne vloge v evrskem območju, in okrepitev vloge ESM, ki bo v primeru večjih kriz oz. finančnih potreb v skrajni sili zagotavljal podporo skladu za reševanje bank. Bertoncelj je zatrdil, da Slovenija ob predhodno izvedenem zadostnem znižanju tveganj v bančnem sektorju podpira vzpostavitev evropske sheme jamstva za bančne vloge, vseskozi pa podpira tudi idejo, da ESM predstavlja podporni varovalni mehanizem skladu za reševanje bank.

Mednarodna bonitetna agencija Fitch Ratings je v ponedeljek zavarovalnici Adriatic Slovenica zvišala oceno finančne moči zavarovalnice z BBB- na BBB+ in spremenila oceno prihodnjih izgledov v stabilno. Izboljšanje sledi objavi, da je italijanska zavarovalniška skupina Generali zaključila prevzem Adriatic Slovenice, ki je bila v lastništvu finančne družbe KD Group, na individualni osnovi pa ga utemeljuje z visoko kapitalsko močjo, finančnim vzvodom in poslovnim profilom, so danes sporočili iz Adriatic Slovenice.

V podjetju Bia Separations, ki ga je danes obiskala avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka, so napovedali, da do leta 2022 načrtujejo 30-kratno povečanje obsega posla. Za Bia Separations ameriški trg predstavlja 90 odstotkov izvoza, druga najpomembnejša država je Avstrija. "Področje genske terapije ima velik potencial v svetu in beleži eksponentno rast. V Bia smo sredi širitve in do naslednjega leta načrtujemo petkratno povečanje obsega posla," so še sporočili iz družbe.

Na upravi za jedrsko varnost so pripravili novo uredbo o preverjanju radioaktivnosti pošiljk, ki bi lahko vsebovale vire sevanja neznanega izvora. Z njo se ureja pravni okvir, s katerim se poskuša preprečiti ali vsaj omiliti neželene posledice, ki jih lahko povzročijo radioaktivni viri, ki niso pod nadzorom. Uredba širi krog zavezancev, ki bodo morali izvajati meritve, na upravljalce večjih poštnih centrov, letališč in pristanišč, izvajalce obdelave odpadne električne in elektronske opreme ter na upravljavce centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki. Uredba bo začela veljati 2. marca, obveznosti za nove izvajalce pa se bodo začele uporabljati 12 mesecev pozneje, so danes sporočili iz uprave.

Skupina SKB, ki je pod okriljem skupine Societe Generale, je danes sporočila, da uvaja nov podpis blagovne znamke Prihodnost ste vi. Ta po njihovih navedbah odraža in podpira strateški načrt skupine Preobrazba za rast. Ob uvedbi nove blagovne znamke, ki povezuje 147.000 zaposlenih, ki nudijo storitve 31 milijonom strank v 67 državah, so izpostavili še, da je novi slogan zaveza za uresničitve različnih pobud in projektov, ki imajo pozitiven učinek za stranke in skupnost.