c S
Vlada o predlogu dopolnitve posebnega zakona o Magni 21.02.2019 08:58 Vlada bo danes po napovedih obravnavala predlog dopolnitve posebnega zakona o Magni, s katerim za lakirnico v Hočah ne bodo veljala določila zakona o vodah. To bo storila na zahtevo organizacije Rovo, ki se je s tem odpovedala upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja, s čimer se bodo Magni odprla vrata za zagon proizvodnje.

Da bo vlada obravnavala dopolnitev lex Magna, je minuli teden napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, potem ko so se za takšno rešitev dogovorili z okoljskim združenjem Rovo. Zakon bodo po pričakovanjih dopolnili s členom, po katerem lahko Magna Steyr ne glede določilo zakona o vodah, ki govori o prepovedi njene dejavnosti na vodovarstvenem območju, gradi objekt za namen strateške investicije.

Organizacija Rovo si je prizadevala za neuveljavitev okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga je Magni za gradnjo lakirnice izdala agencija za okolje. Potem ko je dovoljenje potrdil drugostopenjski organ, je napovedovala tožbo na upravnem sodišču. A ker so se na sestanku dogovorili, da bo ministrstvo za okolje in prostor zakon o vodah prenovilo ter v njem uredilo tudi druge sporne investicije in ravnanja na vodovarstvenih območjih po državi, je Rovo zagotovil, da upravnega spora ne bo sprožil.

Okoljevarstveno dovoljenje bo po teh napovedih postalo pravnomočno nekje v prvem tednu marca, s tem pa bo Magna lahko zagnala sprva poskusno proizvodnjo in nato začela uresničevati načrtovano naložbo v Sloveniji. V Magni so sicer minuli teden pozdravili takšen razplet, a so za v Sloveniji načrtovano proizvodnjo vseeno začasno začeli opravljati v tovarni v Gradcu.

Ljubljana, 21. februarja (STA)
Foto: STA