c S
Hrvaški sabor spremenil zakon o privatizaciji Ine 20.02.2019 15:09 Zagreb, 20. februarja (STA) - Vladajoča večina v hrvaškem saboru je danes potrdila spremembe zakona o privatizaciji energetske družbe Ina. Večina opozicijskih poslancev je pred glasovanjem zapustila dvorano, potem ko so med razpravo opozarjali, da gre vlada s predlaganimi spremembami na roko strateškemu partnerju Ine, madžarskemu Molu.

Po odhodu večine opozicijskih poslancev v 151-članskem saboru sta potrebno prisotnost za glasovanje zagotovila poslanca dveh opozicijskih skrajno desničarskih parlamentarnih strank. Zakonske spremembe je podprlo 74 poslancev, dva pa sta nasprotovala.

Hrvaška vlada je trdila, da so bile zakonske spremembe potrebne zaradi uskladitve hrvaške zakonodaje s pravnim redom EU. Spremenili so člen, v katerem je imela hrvaška vlada ekskluzivno pravico nadzora nad spremembami lastniških deležev, pa tudi možnost veta na odločitve uprave in pravico, da bi lahko prva kupila deleže Ine.

Po spremembah bodo morali tisti delničarji, ki nameravajo pridobiti več kot polovični delež, o svoji nameri obvestiti pristojnega ministra in ga seznaniti z dolgoročnim načrtom upravljanja s hrvaško energetsko družbo. Na podlagi ministrovega mnenja bo hrvaška vlada v 30 dneh sprejela odločitev o soglasju. Če bi ocenili, da gre za varnostno ali energetsko grožnjo, bi soglasje lahko zavrnili.

Največja opozicijska stranka SDP je nasprotovala nujnemu postopku za sprejemanje predloga sprememb zakona. Med drugim so ocenili, da so spremembe zakona o Ini sledile "tajnim pogovorom" med premierjema Hrvaške in Madžarske Andrejem Plenkovićem ter Viktorjem Orbanom.

Predsednik SDP in saborskih poslanec Davor Bernardić je dejal, da gre za "sklenitev posla", ki ga je začel nekdanjih hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader, ko je za domnevno deset milijonov evrov podkupnine prepustil upravljavske pravice v Ini madžarski energetski družbi Mol, čeprav madžarski partner nima večinskega deleža v družbi.

Tudi večina ostalih opozicijskih strank je opozarjala, da bo Hrvaška po sprejetih spremembah dokončno izgubila strateško energetsko podjetje, kljub napovedim aktualne hrvaške vlade s konca leta 2016, da bo država od Mola odkupila njegov celotni delež v Ini, ki obsega približno 44 odstotkov delnic.