c S
Hrvaška turistična skupnost žrtev milijonske goljufije 20.02.2019 11:53 Zagreb, 20. februarja (STA) - Organizacijo prve turistične borze v srednji Evropi, CETS Zagreb, spremljajo zgodbe o domnevni večmilijonski goljufiji. Organizatorja sejma, britanski par Lu in Andrew Buchanan, sta namreč pobrala denar za zakup razstavnega prostora, nato pa poniknila. Več hrvaških turističnih skupnosti in podjetij je že sporočilo, da so bili žrtve goljufije.

Britanski par, ki je imel registrirano podjetje Cent Euro Fairs SL v Malagi v Španiji, je na Hrvaško prišel s ponudbo za organizacijo borze v prostorih zagrebškega velesejma. Po prvih napovedih bi morala biti borza decembra lani, kasneje sta prireditev prestavila za začetek letošnjega maja.

Na dogodek naj bi pripeljala 400 vodilnih turističnih agentov iz več deset držav, turističnim skupnostim, agencijam in podjetjem pa sta ponujala 12.000 kvadratnih metrov razstavnega prostora. Cena najema kvadratnega metra je znašala med 330 in 390 evrov, kar pomeni, da bi Buchananova lahko dobila med 3,9 in 4,6 milijona evrov.

Zaenkrat sicer ni znano, koliko denarja sta pobrala, preden sta zabrisala sledi za seboj in denarjem.

Posamezni opeharjeni hrvaški udeleženci napovedanega dogodka se počasi oglašajo. Med njimi je največ denarja prispevala turistična skupnost mesta Zagreb, ki je bila tudi partnerka dogodka, in sicer 45.600 evrov. Več turističnih skupnosti in podjetij iz Hrvaške je plačalo med 1000 in 5000 evrov, danes piše Večernji list.

Zagrebška turistična skupnost je za hrvaške medije potrdila, da so konec januarja na sodišču v Zagrebu vložili tožbo proti lastnici podjetja Cento Euro Fairs SL Lu Buchanan, potem ko se organizatorja več mesecev nista oglasila na povabila, naj prideta v Zagreb na pogovore, niti nista ponudila jamstva, da bosta resnično organizirala regionalni turistični dogodek.

V španskem podjetju ne odgovarjajo na telefonske klice niti na elektronsko pošto, uradne spletne strani CETS Zagreb pa ni možno odpreti. Nazadnje naj bi Britanca v hrvaških medijih nastopila lani poleti, ko sta med drugim povedala, da se z organizacijo turističnih dogodkov ukvarjata 25 let. Naknadno se je izkazalo, da sta podjetje za organizacijo dogodka na Hrvaškem registrirala lani.