c S
Nove ameriške carine bi lahko prepolovile nemški izvoz avtomobilov v ZDA 20.02.2019 11:52 München, 20. februarja (STA) - Izvoz nemških avtomobilov v ZDA bi lahko na dolgi rok upadel za 50 odstotkov, če se bo ameriški predsednik Donald Trump odločil za uvedbo novih carin, opozarja münchenski inštitut za ekonomske raziskave Ifo. Celotni nemški izvoz avtomobilov bi se tako globalno zmanjšal za 7,7 odstotka oz. 18,4 milijarde evrov, so izračunali.

Nove carine bi dodano vrednost nemške avtomobilske industrije oklestile za približno sedem milijard evrov oz. pet odstotkov. Po drugi strani pa bi se na ta račun dodana vrednost ameriške avtomobilske industrije povečala za 25 milijard evrov.

Nemška avtomobilska industrija, tako kot drugi evropski proizvajalci, namreč čakajo, kaj bo storil Trump. V ZDA so namreč vse glasnejše govorice, da želi Trump uvesti 25-odstotne carine na uvoz avtomobilov ali 25-odstotne carine na uvoz rezervnih delov oz. na avtomobile in rezervne dele skupaj. Lani je sicer predsedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckerju obljubil, da vsaj še nekaj časa ne bo uvajal carin na avtomobile.