c S
JP Morgan razvila prototip kriptovalute 20.02.2019 08:32 New York, 20. februarja (STA) - Ameriška banka JP Morgan Chase je razvila prototip digitalnega sistema plačevanja, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov. Prvi mož banke Jamie Dimon je bitcoin in druge kriptovalute sicer večkrat označil za prevaro, a so v banki očitno kljub vsemu prevladali zagovorniki naprednih tehnologij.

Sistem z imenom JPM Coin je trenutno na voljo v neke vrste preizkusni različici, ki podpira izključno transakcije med podjetji. Banka želi z njim strankam omogočiti hitra plačila drugim strankam, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

JPM Coin trenutno temelji na vrednosti dolarja, a ga nameravajo pozneje razširiti tudi na druge valute. Po začetnih testiranjih želi banka pridobiti čim več mnenj strank, strokovnjakov in regulatorjev.

Po mnenju mnogih analitikov se blockchain tehnologiji ne bo mogla izogniti nobena večja svetovna banka. Nekateri opozarjajo, da bodo banke celo med prvimi institucijami, ki bodo morale izpeljati velike spremembe v načinu poslovanja zaradi blockchain tehnologije.

Enega večjih izzivov velikim bankam predstavlja konkurenca manjših fintech podjetij, ki spretneje in hitreje sledijo tehnološkim spremembam. Primer takšnega podjetja je nemška spletna banka N26, ki deluje povsem spletno. Uporabniki vse potrebno opravijo prek mobilne aplikacije ali računalnika, fizičnih poslovalnic pa ni. Tudi račun je tako mogoče odpreti le prek računalnika ali pametne mobilne naprave.

Eden znanih skeptikov glede uvajanja naprednih digitalnih tehnologij na področje plačevanja je prav prvi mož JP Morgan Chase, ki se je med drugim izkazal za ostrega kritika bitcoina. Ocenil je, da je šlo pri naraščanju vrednosti te kriptovalute za prevaro, svojim zaposlenim pa je odsvetoval trgovanje z njo.